Komisioner EU mahu hadkan eksport Ukraine

(SeaPRwire) –   Komisioner EU mahu hadkan eksport Ukraine

Sektor pertanian Kesatuan Eropah mungkin menghadapi krisis “oversupply” lagi tahun ini jika membenarkan Ukraine mengeksport barangannya ke blok itu bebas, Komisioner Pertanian EU Janusz Wojciechowski memberitahu stesen radio Poland RMF 24 pada Jumaat.

Awal konfliknya dengan Moscow, blok itu menggantung tarif ke atas eksport Ukraine dalam usaha menyokong Kiev. Langkah itu menyaksikan bijian murah dari Ukraine mengalir ke EU, dengan petani di negara jiran tidak mampu bersaing dengan barangan yang diimport itu. Krisis itu memaksa Brussels mengenakan larangan eksport gandum Ukraine pada Mei 2023, yang kekal berkuatkuasa sehingga September.

Sebaik sahaja larangan itu dibuka semula, Poland, Hungary, Slovakia, dan Romania mengenakan semula sekatan peringkat kebangsaan, menyebabkan Ukraine mengemukakan aduan yang kini ditangguhkan dengan Pertubuhan Perdagangan Dunia.

Suruhanjaya EU kini membincangkan sama ada peraturan perdagangan bebas untuk Ukraine harus dilanjutkan sehingga 2025. Wojciechowski menekankan beliau tidak akan menyokong pelanjutan kecuali ia termasuk klausa perlindungan dan had kuantitatif terhadap beberapa barangan tertentu.

“Ini tugas besarku untuk 2024, untuk memastikan peraturan baru, jika dikeluarkan, memperkenalkan klausa perlindungan yang cukup kuat supaya tidak berlaku krisis berkaitan kelebihan bekalan sekali lagi,” katanya.

Komisioner itu memberi amaran bahawa import gula dan ayam dari Ukraine semakin “mengancam daya saing sektor EU, termasuk pengeluaran ayam dan gula Poland,” Wojciechowski, yang sendiri orang Poland, tambah.

Pengeluar ayam dan gula telah membantah kepada Brussels mengenai bekalan berlebihan, jadi komisioner menegaskan eksport Ukraine sepatutnya dihantar ke negara ketiga.

“Usaha Kesatuan Eropah harus menyokong eksport Ukraine ke negara ketiga,” katanya.

Beliau juga mendakwa membuka pasaran Eropah kepada Ukraine seolah-olah akan “membantu Rusia mengukuhkan keuntungan ketenteraan dan ekonominya” daripada konflik berterusan, didakwa dengan berjaya memaksakan Ukraine menjauhi pasaran Asia.

Presiden Suruhanjaya EU Ursula von der Leyen menyokong pelanjutan rejim perdagangan bebas untuk Kiev, lapor RMF 24, dengan mengatakan beliau dan beberapa pegawai lain menunjuk kepada prinsip perdagangan bebas dan keperluan menyokong Kiev sebagai sebab mereka.

Von der Leyen, bersama Komisioner Perdagangan Valdis Dombrovskis, juga dilaporkan mahu mengelakkan blok itu daripada dapat mengenakan larangan sementara terhadap barangan Ukraine sekiranya berlaku banjir eksport tiba-tiba.

Dasar Brussels mengendurkan perdagangan dengan Kiev sudah menimbulkan pertengkaran antara Ukraine dan jirannya di EU. Selain pertikaian bijian September, Kiev juga berselisih dengan Warsaw mengenai perkhidmatan pengangkutan kargo.

Sebelum Februari 2022, syarikat pengangkutan Ukraine perlu mendapatkan permit untuk memasuki dan beroperasi dalam EU. Skim permit itu dibatalkan tidak lama selepas konflik bermula. Pada November 2023, pemandu trak Poland mula menghalang lintasan sempadan tersibuk dengan Ukraine – sebagai sebahagian daripada protes besar-besaran terhadap dasar perdagangan longgar EU terhadap Kiev. Bantahan mereka kemudian disertai petani.

Pada Disember, Poland menuntut permit EU untuk pemandu trak Ukraine diperkenalkan semula. Tuntutan itu kemudian disokong Hungary, Slovakia, Czech, dan Croatia, lapor agensi berita Poland IAR ketika itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.