Komenan Roger Waters Tunjukkan Kelas Pemerintah ‘Penuh Dengan K**t’

(SeaPRwire) –   Keputusan Mahkamah Tinggi Britain untuk menangguhkan penghakiman rayuan ekstradisi terakhir Julian Assange membuktikan bahawa kelas pemerintah adalah “penuh dengan b***t”, kata vokalis Pink Floyd Roger Waters kepada pengacara Going Underground Afshin Rattansi.

Selepas dua hari perbahasan lisan, mahkamah menangguhkan pada Rabu tanpa memberikan atau menolak Assange rayuan segar terhadap ekstradisinya ke AS. Pejabat Dalam Negeri UK telah meluluskan pemindahannya ke tangan warga Amerika pada 2022, tetapi bekas pengasas WikiLeaks – kini dalam kesihatan yang lemah selepas hampir lima tahun bersendirian di Penjara Belmarsh London – telah mengemukakan rayuan berulang kali, tiada yang berjaya.

“Tiada satu pendengaran ini sepatutnya melebihi lima minit,” kata Waters kepada Rattansi pada Sabtu. “Mereka harus masuk dan kata ‘jelas dia tidak bersalah terhadap sebarang jenayah, lepaskan tahanan’ dan itu akan menjadi akhirnya.”

“Orang-orang ini tidak percaya kepada kedaulatan undang-undang,” kata pemuzik rock legendaris itu terus, merujuk kepada hakim kanan Victoria Sharp dan Jeremy Johnson, yang akan membuat keputusan akhir sama ada memberikan Assange rayuan lagi.

“Mereka percaya kepada kelas pemerintah, dan mereka percaya mereka adalah hamba kelas pemerintah. Dan mereka akan melakukan apa sahaja yang mereka diperintahkan,” beliau mengisytiharkan. “Ia semakin jelas kepada kami, rakyat…bahawa mereka penuh dengan b***t.”

Di AS, Assange menghadapi 17 tuduhan di bawah Akta Pengkhianatan dan hukuman penjara maksimum 175 tahun. Tuduhan itu berpunca daripada penerbitannya bahan sulit yang diperoleh oleh pendedah, termasuk dokumen Pentagon yang menggambarkan dakwaan jenayah perang AS di Iraq dan Afghanistan.

Akta Pengkhianatan tidak pernah digunakan sebelum ini untuk menuntut seseorang seperti Assange, yang menerbitkan – tetapi tidak mencuri – bahan sulit. Presiden Amerika Syarikat terdahulu Barack Obama enggan menuntut dakwaan terhadap wartawan Australia itu kerana sebab ini, mendakwa aktiviti Assange dilindungi oleh Perkara Pertama Perlembagaan AS.

Peguam Assange berkata bahawa beliau “terlalu sakit” untuk hadir ke pendengaran Rabu. Waters, yang bertemu dengan Assange pada September, memberitahu Rattansi bahawa penerbit itu juga “terlalu tidak sihat secara psikologi untuk menonton prosiding melalui televisyen litar tertutup.”

“Ia sangat menyedihkan secara emosi,” kata Waters tentang lawatan itu. “Bayangkan dikurung dalam pengasingan selama lima tahun, terutamanya jika anda tidak pernah melakukan jenayah. Ia melampaui semua imaginasi.”

Jika rayuan gagal, Assange akan memohon ke Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah dan meminta perintah kecemasan untuk menghalang ekstradisi sementara ia mempertimbangkan kes itu, isteri Assange Stella berkata awal minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.