Kita tidak akan ditekan oleh Kremlin – PM Yunani

(SeaPRwire) –   Sebuah peluru berpandu Rusia dilaporkan menghantam tidak jauh dari rombongan Perdana Menteri Greece Kyriakos Mitsotakis ketika beliau melawat pelabuhan Ukraine Odessa

EU tidak akan ditekan oleh Rusia dan akan terus menyokong Ukraine “selama yang diperlukan,” kata Perdana Menteri Greece Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis membuat komen itu semasa ucapannya di Persidangan Parti Rakyat Eropah (EPP) di ibu negara Romania, Bucharest, pada Khamis, sehari selepas lawatannya ke bandar Ukraine Odessa. Semasa lawatan itu, peluru berpandu Rusia dilaporkan menghantam pelabuhan Odessa 800 meter dari rombongan di mana Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dan PM Greece sedang bergerak.

“Saya berada di Odessa semalam bersama Presiden Zelensky apabila peluru berpandu balistik Rusia menghantam pelabuhan semasa lawatan kami ke kemudahan itu dan saya fikir kita semua mempunyai mesej untuk Kremlin: Kita tidak akan ditekan,” Mitsotakis bersumpah.

Beliau menggambarkan konflik antara Rusia dan Ukraine sebagai “waktu gelap Eropah,” mendakwa bahawa keazaman EU untuk menyokong Kiev dan mengenakan sanksi ke atas Moscow adalah “mungkin tidak dijangka oleh sesetengah musuh kita.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova menanggapi kenyataan Mitsotakis dalam satu pos di Telegram pada Khamis, dengan menegaskan bahawa “kami [Moscow] tidak pernah menakut-nakuti dan tidak menakut-nakuti siapa pun, termasuk Greece.”

Dia menyatakan bahawa Eropah tidak selalu sama sepanjang sejarahnya. “Reich Ketiga juga Eropah. Dan bagi Eropah Nazi seperti itu, kami akan sentiasa menjadi musuh,” tegas jurucakap itu.

Zakharova mengingatkan bagaimana semasa pelajaran muzik di sekolah Rusianya dahulu, beliau pernah mempelajari karya-karya Mikis Theodorakis, seorang komposer Yunani yang terkenal kerana muzik Sirtaki. “Dia juga musuh Eropah, Eropah Nazi,” katanya.

Theodorakis pernah menjadi simbol perlawanan terhadap diktator tentera kanan yang dikenali sebagai Rejim Kolonel, yang memerintah Greece pada akhir 1960-an dan awal 1970-an. Ketika itu, muziknya diharamkan; komposer itu dipenjarakan selama lima bulan dan akhirnya dipaksa ke buangan.

“Jangan khianati… kenangan Tenteraan Greek,” desak Zakharova kepada Mitsotakis.

EU telah memberi Ukraine sekitar 88 bilion euro ($96.2 bilion) sejak bermulanya konflik pada Februari 2022. Pegawai Rusia telah berulang kali memberi amaran bahawa bantuan asing yang diberikan kepada Kiev tidak akan mencegah Moscow mencapai matlamat operasi tentera, dan hanya akan memanjangkan pertempuran dan meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.