Kisah Tersembunyi Di Sebalik Filem Nyad Netflix

split image of Diana Nyad and Annette Bening in NYAD

Nyad menceritakan kisah Diana Nyad, seorang pelari maraton yang memecahkan rekod dan mencapai beberapa pencapaian pertama dalam sukan itu. Pada usia 60 tahun, beliau memutuskan untuk menyelesaikan pencapaian yang tidak dapat dilakukannya ketika berusia 28 tahun – berenang lebih daripada 100 batu dari Cuba ke Florida tanpa bantuan kurungan jerung, hanya dikuasai oleh kehendak dan kemahiran berenangnya yang keras kepala.

Persilangan dari Cuba ke Florida, melalui Selat Florida, telah lama memegang daya tarikan mistik bagi pelari maraton kerana keadaannya yang mencabar. Tidak seperti Selat Inggeris, di mana suhu airnya purata kira-kira 62F, perairan Florida lebih panas, pada lingkungan 80F, tetapi ini bermakna ia juga menjadi rumah kepada hidupan laut yang berbahaya – terutamanya jerung dan medusa kotak beracun, yang racunnya boleh memindahkan cukup toksin untuk menghalang dan bahkan membunuh seseorang. Arus Sungai Gulf juga membuat arus menjadi tidak menentu, jadi jika seorang pelari tidak dibimbing oleh seorang pembimbing berpengalaman, dia boleh menemui dirinya didorong keluar dari Teluk Mexico atau ke arah Bahamas. Beberapa orang telah mencuba, tetapi hanya dengan kurungan jerung, termasuk Nyad semasa cubaan pertamanya pada usia 20-an.

Filem itu, yang dibuka di teater terhad pada bulan Oktober dan dikeluarkan di Netflix pada 3 Nov, mengambil tempat pada hari jadi Nyad yang ke-60, apabila, selepas berdekad-dekad jauh dari sukan itu, ketika beliau bekerja sebagai pengulas sukan untuk ABC’s Wide World of Sports, beliau menghadapi kematian dan memutuskan untuk membuktikan bahawa beliau boleh membuat persilangan tanpa kurungan. “Ia bukan seperti saya terpaku untuk melakukan renang itu semua tahun itu, tetapi saya rasa bagaimanapun, saya selalu, dan Cuba selalu ada di belakang fikiran saya,” katanya kepada TIME.

Dijerik oleh Jimmy Chin dan Elizabeth Chai Vasarhelyi dalam projek cerita pertama selepas mendapat pujian untuk dokumentari mereka mengenai atlet luar biasa (termasuk pendaki bebas Alex Honnold dalam Free Solo), filem ini dibintangi Annette Bening sebagai Nyad dan Jodie Foster sebagai jurulatih dan kawannya Bonnie Stoll, dalam dua prestasi yang sudah mula menimbulkan perbualan mengenai pencalonan Anugerah Akademi. “Diana adalah watak yang didorong dengan tidak meminta maaf, berkemampuan dan kompleks. Dan Bonnie Stoll, kawan dan jurulatihnya, juga tidak boleh dianggap remeh,” kata Vasarhelyi. “Idea untuk dapat menjelajahi ikatan antara dua wanita hebat ini, yang enggan percaya bahawa sudah terlambat dalam hidup mereka untuk menyelesaikan sesuatu yang luar biasa, terasa istimewa dan penting.”

Nyad memberi tumpuan kepada hubungan itu – naik turunnya dan kesetiaan antara dua wanita berkemauan keras, ketika Nyad memaksa Stoll menjadi jurulatihnya, dan dengan keras kepala enggan menyerah walaupun hampir mati akibat sengatan medusa dan selepas Stoll pada mulanya enggan menyokong cubaan terakhirnya. Sekiranya anda ingin tahu – ia mengambil empat cubaan tambahan yang menjangkau empat tahun, tetapi pada 2 September 2013, wajah dan mulutnya bengkak selepas lebih daripada 53 jam di dalam air, Nyad tersandung ke pantai di Key West, mendakwa menjadi orang pertama yang berjaya melakukan renang itu tanpa bantuan.

Pengesahan

NYAD

Walaupun filem itu berakhir di situ, itulah di mana drama renang Nyad dari Cuba ke Florida benar-benar bermula. Pelari maraton masih terbahagi sama ada renang itu “tanpa bantuan” atau “dibantu”, dan perdebatan itu mencerminkan kesakitan pertumbuhan sukan yang terdiri terutamanya daripada atlet berani yang mungkin lebih selesa dalam pelukan alam semulajadi yang liar berbanding masyarakat buatan, orang yang secara sukarela meninggalkan kenyamanan hidup mereka yang jauh dari air untuk menyelam diri mereka ke beberapa persekitaran paling ganas di dunia, untuk berenang, tanpa tidur selama berjam-jam dari satu pantai ke pantai yang lain.

Dalam menanggapi skrutini khusus yang diterimanya, Nyad berkata: “Saya memahami mengapa seseorang mungkin merasa tersinggung jika mereka tidak mendapat pengiktirafan untuk semua latihan dan pencapaian itu.” Mungkin sebahagiannya kerana itu, selama dekad, sukan itu wujud tanpa pertubuhan kawal selia rasmi atau peraturan rasmi untuk pensijilan atau pengesahan pencapaian berenang.

Tetapi menjelang masa Nyad tiba di pantai Florida pada 2013, sukan itu berkembang, dan beberapa orang cuba menghasilkan konsensus mengenai peraturan jalan dan menubuhkan badan kawal selia yang akan menyelia dan mengiktiraf usaha pertama jenis seperti Nyad. Sehingga itu, berenang maraton kebanyakannya usaha atlet. Pertubuhan tempatan yang terdiri daripada pelari yang memahami kawasan berenang terbuka yang popular, seperti Selat Inggeris di UK, Selat Catalina di California, atau Selat Molokai di Hawaii, akan dengan tahap formalisme yang berbeza, menyelia renang di perairan itu, tetapi tiada badan kawal selia yang diiktiraf secara meluas wujud. Yang paling hampir pada masa itu ialah Persatuan Berenang Maraton Dunia Luar Air (WOWSA), ditubuhkan dan dibiayai awalnya oleh bekas pelari Steven Munatones pada tahun 2008, sebagai satu usaha satu orang yang terdiri terutamanya daripada berita dan kiriman blog yang ditulisnya. Munatones menganjurkan persidangan tahunan di bandar-bandar yang berbeza di seluruh dunia untuk menghormati pelari maraton, dan berkata beliau cuba merumuskan takrifan mengenai apa yang “dibantu” dan “tidak dibantu” renang berkenaan peralatan seperti kostum dan sirip yang pelari boleh gunakan.

Dalam usaha untuk memberi pengiktirafan yang lebih formal kepada sukan itu, lima tahun selepas renangnya, Nyad meminta WOWSA untuk mengesahkan, atau mengiktiraf, pencapaian itu dengan cara tertentu. Walau bagaimanapun, WOWSA tidak mengesahkan renang pada masa itu, dan kerana tiada prosedur rasmi untuk pensijilan sedemikian, Nyad berkata beliau tidak pernah dimaklumkan bahawa beliau perlu menyediakan dokumentasi untuk pengiktirafan itu.

Ia mengambil hampir satu dekad sebelum WOWSA mengeluarkan kesimpulan – walaupun bukan keputusan mengenai pengesahan – renang Nyad selepas beliau dan pasukannya akhirnya menyediakan bukti termasuk log pemerhati, temu bual, e-mel, foto dan video daripada ahli pasukan 40 orang. Pada tahun 2022, WOWSA menerbitkan laporan mengenai renang itu dengan mengisytiharkan bahawa “Diana