Kiev mungkin menggunakan senjata British di dalam Rusia – Cameron

(SeaPRwire) –   Setiausaha Luar Negeri British juga berjanji bantuan tentera tahunan sebanyak $3 bilion kepada Ukraine “selama yang diperlukan”

Ukraine mempunyai hak untuk menggunakan senjata yang disediakan London untuk menyerang sasaran di wilayah Rusia, menurut Setiausaha Luar Negeri British David Cameron yang menyatakan dalam temubual dengan Reuters pada Khamis semasa lawatan ke Kiev.

Diplomat senior itu, yang juga pernah menjadi Perdana Menteri UK dari 2010 hingga 2016, bertemu dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, Perdana Menteri Denis Shmygal dan Menteri Luar Negeri Dmitry Kuleba, dengan menjanjikan “sokongan tegas” London dan bayaran bantuan tentera tahunan.

“Kami akan memberi tiga bilion paun ($3.74 bilion) setiap tahun selama yang diperlukan. Kami telah benar-benar mengosongkan segala yang boleh kami berikan dari segi peralatan,” kata Cameron kepada outlet itu, menunjukkan bahawa sebahagian senjata British yang ditetapkan untuk Ukraine akan tiba ke negara itu semasa lawatannya.

Setiausaha luar negeri itu menyatakan bahawa antara senjata yang disumbangkan ke Kiev termasuk bom panduan tepat, peluru berpandu pertahanan udara dan peralatan untuk 100 pasukan pertahanan udara bergerak.

Cameron menyatakan bahawa Ukraine mempunyai “hak” untuk menggunakan senjata yang disediakan London untuk menyerang sasaran di dalam Rusia jika itu cara Ukraine mahu menggunakannya.

“Ukraine mempunyai hak itu. Sama seperti Rusia menyerang di dalam Ukraine, anda boleh memahami mengapa Ukraine merasakan perlu untuk memastikan pertahanannya,” kata diplomat itu.

Sejurus selepas menerbitkan artikel asal, Reuters memadam temubual dengan kenyataan Cameron, menunjukkan bahawa “semakan beberapa butiran” dalam teks sedang dijalankan.

Beberapa orang, seperti Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova, mencadangkan bahawa semakan mungkin berkaitan dengan kecaman yang disebabkan oleh kenyataan diplomat mengenai penggunaan senjata British. Walau bagaimanapun, artikel itu kemudian dimuat naik semula pada hari Jumaat tanpa sebarang perubahan nyata yang kelihatan.

Kenyataan Setiausaha Luar Negeri itu telah dikecam di Moscow. Zakharova mencadangkan bahawa London perlu menyediakan diri untuk kemungkinan bahawa Kiev akhirnya akan menggunakan senjata yang diterimanya untuk menyerang UK, “seperti yang dilakukan oleh pengganas Al Qaeda yang dibesarkan Barat.”

Sementara itu, Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov telah menggambarkan perkataan Cameron sebagai “kenyataan lagi satu yang sangat berbahaya,” dengan menyatakan bahawa terdapat peningkatan ucapan verbal pihak berkuasa Barat.

“Ini merupakan peningkatan ketegangan langsung berkenaan konflik Ukraine yang boleh membahayakan keselamatan Eropah, seluruh kerangka keselamatan Eropah,” Peskov memperingatkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.