Khidmat Rahsia Amerika Syarikat Sedang Bersedia Melindungi Trump di Penjara – NYT

(SeaPRwire) –   Mantan presiden berisiko didenda penjara pendek kerana tidak hormat kepada mahkamah – NYT

Jabatan Rahsia Perkhidmatan AS, yang diberi tugas melindungi presiden dan bekas presiden AS, sedang mempertimbangkan bagaimana untuk bergerak jika Donald Trump akhirnya berada di belakang jeruji, menurut sumber-sumber kepada New York Times.

Pada Selasa, Hakim Juan Merchan menangguhkan keputusan sama ada untuk menahan Trump dengan tidak hormat kepada mahkamah atas dakwaan pelanggaran perintah sekatan dalam perbicaraannya. Perbicaraan itu berkaitan dengan dakwaan jenayah memalsukan rekod perniagaan untuk menyembunyikan bayaran pampasan kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels sebelum pilihan raya presiden 2016.

Belum jelas bila Merchan akan mengumumkan keputusan. NYT menekankan dalam artikel Selasa bahawa hakim itu cenderung memberi amaran atau mengenakan denda sebelum mengambil “langkah ekstrem” menahan bekas calon presiden Republikan selama sebulan di sel tahanan mahkamah.

Penuntut, yang mendakwa Trump menyerang saksi dan orang lain yang berkaitan dengan kesnya sekurang-kurangnya sepuluh kali ini bulan di media sosial melanggar perintah sekatan, kini meminta denda untuk lelaki berusia 77 tahun itu.

Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai dari Secret Service dan agensi penguatkuasaan undang-undang yang lain mengadakan mesyuarat minggu lalu, memberi tumpuan bagaimana untuk memindahkan dan melindungi Trump jika hakim akhirnya memerintahkan beliau dipenjarakan di sel pegangan mahkamah, dua orang yang mengetahui perkara itu berkata kepada akhbar itu.

Isu bagaimana untuk menahan bekas presiden itu dengan selamat jika juri mendapatinya bersalah dan dihantar ke penjara sebenar “belum ditangani secara terus,” menurut puluhan pegawai berbagai peringkat, yang bercakap dengan NYT. Akhbar itu menekankan jika itu berlaku, ia akan menjadi “cabaran yang menakutkan” dan “malapetaka logistik” bagi semua agensi yang terlibat.

Trump, yang merupakan bekas presiden AS pertama yang pernah dihadapkan ke mahkamah, boleh menghadapi sehingga 136 tahun penjara akibat empat kes jenayah terhadapnya.

Menurut pegawai-pegawai itu, jika bekas ketua negara itu benar-benar dipenjarakan, beliau perlu ditempatkan berasingan daripada banduan lain, dengan semua makanan dan barang peribadinya menjalani penyaringan. Untuk melaksanakan ini, pasukan ejen perlu bekerja 24/7, bergilir-gilir keluar masuk ke kemudahan itu, kata mereka.

Seorang jurucakap Secret Service mengesahkan kepada NYT bahawa agensi itu menjaga bekas presiden, tetapi enggan membincangkan sebarang “operasi perlindungan” khusus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.