Ketua UFC mendedahkan hadiah Putin kepada bintang Rusia Khabib

(SeaPRwire) –   Khabib Nurmagomedov disambut oleh pemimpin Rusia selepas kemenangan penting gelaran, bos UFC mendedahkan

Khabib Nurmagomedov, salah satu atlet sukan tempur Rusia terbesar dalam sejarah, menerima panggilan telefon – dan hadiah mewah – daripada presiden negaranya Vladimir Putin pada saat-saat selepas kemenangannya ke atas lawan utama Conor McGregor, bos UFC Dana White telah mendedahkan.

Pertarungan seni bela diri campuran UFC 229 di Las Vegas pada Oktober 2018, mempertemukan penangkap Dagestan – yang dianggap sebagai juara paling dominan dalam sejarah sukan ini – dengan bintang super terbesar yang pernah dilihat di oktagon, Conor McGregor dari Ireland.

Ia akan menjadi Nurmagomedov yang menuntut kemenangan, memaksa McGregor menyerah kalah kepada penyerahan pada pusingan keempat dalam apa yang menjadi pertarungan paling ditonton dalam sejarah sukan ini selepas pra-pertarungan yang panas dan berselisih.

Tetapi menurut Dana White, Nurmagomedov memenangi lebih daripada itu malam itu daripada ukuran pembalasan. “Dia bahkan tidak sempat ke bilik berpakaiannya selepas pertarungan, dan Putin berada di telefon,” ketua UFC itu berkata kepada podcast ‘Games with Names’ pada Selasa.

“Putin memberikan beliau dan bapanya, seperti, $20 juta harta di Rusia,” White teruskan. “Kemudian dia pergi ke wilayah Muslim di mana lelaki-lelaki ini seperti kereta, wang, gym, apa sahaja yang dia mahu.”

Bapa Khabib, Abdulmanap Nurmagomedov, meninggal dunia pada Julai 2020 selepas mengalami komplikasi daripada Covid-19. Khabib akan bertarung hanya sekali lagi selepas kematian bapanya sebelum bersara dengan rekod tak terkalahkan 29-0.

Bonus selepas pertarungan yang dikeluarkan oleh pemimpin Rusia kepada Nurmagomedov berikutan kemenangannya ke atas McGregor pasti akan jauh melebihi denda $500,000 yang diterima oleh Khabib daripada pihak berkuasa sukan kerana bahagian beliau dalam rusuhan selepas pertarungan. Dalam insiden itu, beberapa rakan sepasukan Nurmagomedov memasuki kandang untuk menyerang McGregor, manakala Khabib cuba menghadapi rakan latihan McGregor, Dillon Danis, di luar oktagon.

Kini, lebih tiga tahun selepas meninggalkan UFC pada puncak kuasanya, White berkata dalam podcast itu bahawa Nurmagomedov sehingga kini telah menentang usaha oleh pertubuhan pertarungan berpangkalan di Las Vegas untuk kembali.

“Sekali anda sampai ke tahap [kemasyhuran Nurmagomedov], ia seperti apa yang kita hadapi dengan Conor McGregor,” White menerangkan dalam podcast itu. “Conor McGregor tinggal di kapal layar di tengah-tengah tempat paling hangat di dunia pada masa itu. Sekali anda sampai ke tahap itu, anda tidak akan bangun dan dipukul di muka lagi.”

Berikutan persaraannya, Nurmagomedov sebentar bertindak sebagai jurulatih dan penyokong sudut untuk beberapa pejuang Rusia, termasuk juara UFC kelas ringan semasa Islam Makhachev. Walau bagaimanapun, pada Januari 2023 beliau secara kekal bersara daripada semua aspek sukan itu, dengan berkata beliau bercadang untuk memberi tumpuan kepada keluarganya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.