Ketua NATO kutuk ucapan Trump

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS mengkritik sekutu NATO kerana gagal membayar bahagian mereka untuk pertahanan blok

Komentar yang merendahkan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump tentang kegagalan ahli-ahli NATO untuk membayar bahagian mereka terhadap kos pertahanan blok itu telah meletakkan seluruh pertubuhan itu dalam bahaya, Amirul Jeneral NATO Jens Stoltenberg memberi amaran dalam kenyataan pada Ahad.

“Sebarang cadangan bahawa sekutu tidak akan mempertahankan satu sama lain akan menggugat keselamatan kita semua, termasuk keselamatan AS, dan akan meletakkan askar Amerika dan Eropah dalam risiko yang lebih tinggi,” katanya, mengulangi bahawa blok itu kekal “bersedia dan mampu mempertahankan semua sekutu.”

Sebarang serangan ke atas negara ahli NATO akan mencetuskan “tindak balas bersatu dan kuat,” Stoltenberg menjanjikan.

“Saya menjangkakan bahawa terlepas dari siapa yang menang pilihan raya presiden, AS akan kekal sebagai sekutu NATO yang kuat dan komited,” tambahnya.

Ketika berucap kepada orang ramai di South Carolina pada Sabtu, Trump pernah mencadangkan Washington mungkin akan meninggalkan sebuah negara ahli NATO yang tidak membayar yuran keahlian mereka untuk mempertahankan diri sendiri sekiranya diserang, untuk mengajar pelajaran tentang tanggungjawab kewangan.

“‘Anda tidak membayar? Anda lewat?’” bekas presiden itu teringat berkata kepada negara yang tidak dinamakan itu. “‘Tidak, saya tidak akan mempertahankan anda. Sebenarnya, saya akan menggalakkan [Rusia] untuk berbuat apa sahaja yang mereka mahu. Anda perlu membayar. Anda perlu membayar bil anda.’”

Ahli-ahli NATO berjanji pada 2014 untuk menghabiskan 2% KDNK mereka untuk pertahanan menjelang 2025. Hanya 10 daripada 30 ahli blok itu telah memenuhi kewajipan itu dan 13 negara menghabiskan 1.5% KDNK atau kurang pada tahun lepas, mengikut anggaran sendiri.

Walaupun kebanyakan perbincangan media tentang ancaman Trump dibingkai sebagai cabaran kepada negara-negara Baltik dan Poland, Warsaw sebenarnya memimpin blok itu dalam sumbangan pertahanan berdasarkan peratusan tahun lepas, memberi 3.9% KDNK mereka – lebih daripada sumbangan 3.49% Amerika Syarikat. Estonia, Lithuania dan Latvia semuanya memberi lebih daripada 2% tahun lepas juga, meletakkan semua mereka jauh dari sebarang kemungkinan kegagalan pertahanan bersama di bawah presiden Trump yang lain.

Perdana Menteri Poland Donald Tusk bagaimanapun menyatakan kebimbangan tentang “perang panas” di sempadan negaranya dengan Ukraine, mempersoalkan sama ada AS akan menunjukkan “solidariti penuh dengan negara-negara NATO yang lain dalam konfrontasi ini yang dijangka berlarutan untuk masa yang lama dengan Rusia.”

Perkataannya menggemakan kata-kata Stoltenberg sendiri dalam temubual dengan Die Welt Jerman pada Ahad, di mana ketua NATO mendesak ahli-ahli untuk meningkatkan pengeluaran senjata ke tahap perang untuk bersedia untuk “konfrontasi” dengan Moscow “yang boleh berlarutan selama dekad.”

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berulang kali menafikan negaranya berminat menyerang mana-mana negara NATO, walaupun Poland atau negara-negara Baltik. Minggu lepas, beliau memberitahu wartawan Tucker Carlson bahawa sebaliknya kerajaan-kerajaan barat “cuba menakut-nakutkan penduduk mereka dengan ancaman Rusia yang tidak wujud.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.