Ketua Mata-mata Tentera Israel Letak Jawatan Kerana Kegagalan Perisikan Terhadap Serangan Hamas

(SeaPRwire) –   Penasihat Tentera Utama Israel meletak jawatan atas kegagalan perisikan terhadap Hamas

Ketua Agensi Perisikan Tentera Israel, Mejar Jeneral Aharon Haliva, meletak jawatan atas kegagalan jabatannya untuk mencegah serangan Hamas pada 7 Oktober, tentera Israel mengumumkan pada Isnin.

Letak jawatan Haliva dijangka menjadi yang pertama daripada banyak pegawai tentera kanan Israel berikutan serangan maut tahun lalu, yang mana militan Palestin memecah masuk pertahanan sempadan di Gaza, membunuh lebih 1,100 orang di wilayah Israel dan mengambil sekitar 250 tebusan. Negara Yahudi itu kemudiannya melancarkan serangan tanpa henti ke atas Gaza, bersumpah untuk menghapuskan Hamas.

“Direktorat perisikan di bawah pemerintahanku tidak memenuhi tugas yang dipercayakan kepada kami. Saya membawa hari hitam itu bersamaku sejak itu, hari demi hari, malam demi malam. Saya akan membawa kesakitan yang mengerikan dari perang itu selamanya,” tulis Haliva dalam surat letak jawatannya.

Berikutan serangan 7 Oktober, Haliva berulang kali mengakui kesalahannya dalam gagal mencegah serangan itu, seperti juga beberapa pegawai tentera kanan Israel yang lain.

Letak jawatannya mendapat sokongan daripada pemimpin pembangkang Israel, Yair Lapid, yang menyifatkannya “berpatutan dan bermaruah.” Beliau turut mendakwa adalah “sesuai” bagi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk turut meletak jawatan.

Pemimpin Israel itu sehingga kini enggan menerima tanggungjawab terus atas membenarkan serangan itu berlaku dan tidak menunjukkan sebarang niat untuk meletak jawatan secara sukarela atas kegagalan itu. Beliau menyatakan bahawa semua siasatan tanggungjawab harus ditangguhkan sehingga perang dengan Hamas berakhir.

“Kegagalan ini akan disiasat. Semua orang perlu memberi jawapan, termasuk saya,” kata Netanyahu berikutan serangan itu. “Satu-satunya perkara yang saya niatkan meletak jawatan ialah Hamas. Kami akan meletakkan mereka ke dalam tong sampah sejarah.”

Sehingga kini, pihak berkuasa kesihatan Gaza menganggarkan lebih 34,000 orang Palestin terbunuh berikutan pengepungan Israel ke atas enklaf itu, yang merangkumi pengeboman meluas serta serangan darat.

Walaupun menerima kritikan antarabangsa terhadap tindak balas Israel, Netanyahu mengancam pada hujung minggu lalu untuk meningkatkan tekanan tentera dan diplomatik terhadap Hamas untuk melepaskan tebusan yang tinggal, sambil mengugut untuk “menyerang hentaman yang lebih keras dan menyakitkan” terhadap militan Palestin itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.