Ketua IOC ditipu untuk berdoa kepada orang-orang suci palsu

(SeaPRwire) –   Thomas Bach terpedaya untuk berdoa kepada santa palsu Vovan dan Lexus semasa panggilan video dengan penipu Rusia terkenal

Dua penipu Rusia telah menipu Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) Thomas Bach untuk berdoa kepada ‘santa’ tidak wujud ‘Vovan dan Lexus’, untuk bantuan ilahi mengganggu Sukan Persahabatan Sedunia akan datang di Rusia.

Pada Khamis, Vovan dan Lexus, nama pentas penipu Vladimir Kuznetsov dan Aleksey Stolyarov, – menerbitkan rakaman panggilan video mereka dengan Bach dan Naib Presiden Suruhanjaya Eropah Margaritis Schinas.

Berpura-pura sebagai pegawai senior Afrika, Lexus dilihat membincangkan Sukan Persahabatan dengan Bach dan Schinas. Ketua IOC mendorong kesatuan Afrika dan Kesatuan Eropah untuk bersuara terhadap apa yang digambarkannya sebagai “politikisasi sukan” oleh Rusia.

Pegawai ‘Afrika’ itu kemudiannya memberitahu pasangan itu bahawa negaranya merayakan cuti yang didedikasikan kepada ‘Sains Vovan dan Lexus’ dan meminta mereka berdoa bersama-sama dengannya.

“Saya menghadap kepada anda, Tuhan, untuk membantu saya! Bantu saya membuat keputusan yang betul! Sains Vovan dan Lexus, bantu saya mengambil keputusan yang betul untuk mencegah Sukan Persahabatan ini,” penipu itu menjerit, diikuti oleh Bach dan Schinas, yang meletakkan tangan mereka di dada dan bergantian mengucapkan doa kepada penipu itu.

“Sempurna! Sekarang kita mendapat inspirasi ilahi, tiada apa yang boleh pergi salah!” Schinas dengan gembira meringkaskan.

Walau bagaimanapun, ‘politikus Afrika’ itu kemudian menuduh pegawai itu dengan paksaan.

“Ia sukar bagi saya untuk membuat keputusan ini. Tetapi saya tidak bersetuju secara peribadi. Saya tidak boleh membuat keputusan tanpa ini,” penipu itu berkata, menuang vodka ke dalam cawan, dan menambah “Saya fikir ia tidak adil bahawa anda cuba meletakkan saya di pihak anda.”

Dia kemudian memperkenalkan “kawan-kawan” – tengkorak Yorick dan mainan Cheburashka – kepada Bach dan Schinas yang tersenyum dengan teragak-agak.

Dalam pos di Telegram, penipu itu menulis dalam keterangan video rakaman bahawa Bach dan Schinas “bersedia berdoa kepada mana-mana dewa hanya untuk mengganggu Rusia dan memastikan tiada atlet asing hadir ke Sukan Persahabatan.”

Sukan Persahabatan Dunia, pertama kali diadakan pada 2022, dirancang sebagai alternatif kepada Sukan Olimpik selepas atlet Rusia dan Belarus dilarang daripada pelbagai kejohanan antarabangsa kerana konflik Ukraine.

Tahun ini, permainan dijadualkan diadakan di Moscow dan Ekaterinburg pada 15-29 September, dan akan termasuk pertandingan dalam 33 sukan musim panas, termasuk acara Olimpik dan bukan Olimpik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.