Ketua Imigresen dan Sempadan AS digulingkan

(SeaPRwire) –   Langkah pertama membawa kepada pemecatan seorang setiausaha kabinet sejak 1876

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah mengundi untuk memecat Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas, menuduh beliau gagal menangani lonjakan penghijrahan haram merentasi sempadan Mexico.

Usul untuk membawa tuduhan pemecatan terhadap Mayorkas diluluskan dalam undian 214-213 pada Selasa, dengan hanya tiga orang Republikan menyertai semua Demokrat mengundi menentang langkah tersebut.

Dalam dokumen tuduhan 22 muka surat, ahli parlimen menyatakan Mayorkas telah enggan mematuhi keputusan mahkamah persekutuan berkaitan krisis sempadan, dengan menyatakan beliau bertanggungjawab terhadap lonjakan besar di sempadan selatan. Dokumen itu juga menuduh pegawai tersebut mengelirukan Kongres, dengan mendakwa beliau “telah menunjukkan beliau akan terus menjadi ancaman kepada keselamatan negara dan sempadan” dan “bertindak cara yang sangat tidak sesuai dengan tugas dan peraturan undang-undang.”

MAKLUMAT LANJUT AKAN DIKEMUKAKAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.