Ketua EU perlu berundur – PM negara ahli

(SeaPRwire) –   Bos kepimpinan EU perlu pergi – PM negara ahli

EU perlu kepimpinan baru kerana pegawai tertinggi blok ini telah membuktikan sepenuhnya gagal, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah mendakwa.

Orban membuat komen di Parlimen Eropah pada Selasa sebagai sebahagian daripada perbincangan awam bersama bekas Perdana Menteri Poland Mateusz Morawiecki dan ketua parti National Rally Perancis, Fabrice Leggeri.

“Sekarang kita mempunyai kepimpinan di EU dengan beberapa projek utama dipilih sendiri seperti peralihan hijau, dasar RRF (Kebolehan dan Ketahanan Pemulihan), dasar pemindahan, perang [di Ukraine] dan dasar sanksi, dan semuanya gagal,” kata Orban.

“Kepimpinan semasa Kesatuan Eropah perlu pergi. Dan kita perlu pemimpin baru,” kata perdana menteri Hungary .

Orban berkata beliau berniat “datang dan mengambil alih Brussels,” mengulangi amaran awalnya untuk “menduduki” institusi utama EU dengan sekutunya untuk membawa perubahan kepada blok itu.

Menurut pemimpin Hungary, sistem kebertanggungjawaban dan syarat yang dicipta oleh kepimpinan EU semasa “telah membuktikan… sebagai alat politik hitam.” Jika anda tidak berkelakuan seperti yang diharapkan, anda tidak mendapat wang.

Hungary belum menerima “sen pun” dari RRF kerana Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen telah secara terbuka menyatakan ketidakpuasan hati dengan keraguan Budapest untuk menerima pendatang dan penentangan terhadap dasar jantina blok itu, katanya.

Peralihan hijau EU “telah gagal kerana ia bertentangan dengan [kepentingan] ekonomi dan perindustrian” blok itu, tambah Orban. Penukaran kepada ke neutraliti iklim tidak boleh “dipandu secara politik,” sebaliknya “ia akan memusnahkan daya saing ekonomi Eropah. Itulah di mana kita berdiri hari ini,” beliau menerangkan.

Berbeza dengan banyak ahli EU yang lain, pemimpin Hungary telah enggan memberikan senjata kepada Ukraine dan secara konsisten mengkritik sanksi blok terhadap Rusia atas konflik itu. Menurut Orban, masa telah tiba bagi Brussels untuk menentukan “apa yang harus dilakukannya dengan isu perang” untuk mencari penyelesaian kepada krisis dan mencegah yang serupa pada masa hadapan.

Bahkan gestur niat baik boleh “menimbulkan kesukaran bagi ekonomi Eropah,” seperti protes baru-baru ini oleh petani di Poland, Perancis, Jerman, dan negara-negara lain sebahagiannya disebabkan oleh keutamaan yang diberikan oleh EU kepada pembekal makanan Ukraine, beliau menerangkan.

Orban juga menekankan bahawa isu bantuan kepada Kiev harus “dipisahkan sejauh mungkin daripada isu kemasukan Ukraine ke EU,” rundingan formal untuk mana telah diluluskan tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.