Ketua EU menyeru ‘ekonomi peperangan’

(SeaPRwire) –   Ketua EU menyeru untuk ‘ekonomi perang’

EU perlu memikirkan semula strategi ketenteraannya dan meningkatkan pengeluaran pertahanannya dengan drastik untuk membantu Ukraine dalam konflik berterusan dengan Rusia, kata Presiden Majlis Eropah Charles Michel pada Isnin. Beliau membuat seruan itu ketika Kiev semakin memberi amaran tentang kekurangan peluru.

“Rusia merupakan ancaman ketenteraan serius kepada benua Eropah kita dan keselamatan global. Jika kita tidak menangani tindak balas EU dengan betul dan tidak memberi Ukraine cukup sokongan untuk menghentikan Rusia, kita adalah seterusnya,” tulis Michel dalam op-ed yang diterbitkan dalam akhbar La Libre Belgique dan laman berita Euractiv.

Ketua EU mendakwa bahawa “untuk dekad, Eropah gagal melabur dengan mencukupi dalam keselamatan dan pertahanan kita,” dan kini secara mendesak memerlukan “perubahan radikal dan tidak boleh dibatalkan dalam pemikiran kita ke arah mindset keselamatan strategik.”

Kita perlu bersedia untuk pertahanan dan beralih kepada mod ‘ekonomi perang’. Sudah tiba masanya kita mengambil tanggungjawab untuk keselamatan kita. Kita tidak boleh lagi bergantung kepada orang lain atau terserah kepada kitaran pilihan raya di AS atau tempat lain.

Pengeluaran pertahanan blok itu meningkat sebanyak 50% sejak konflik bermula pada Februari 2022, kata Michel, menambah bahawa blok itu akan “menggandakan pengeluaran peluru kepada lebih 2 juta butir setahun, menjelang akhir tahun depan.”

EU telah berjuang untuk memperoleh cukup senjata dan peluru untuk keperluan Kiev kerana politik dan pakar antarabangsa Ukraine serta tentera medan tempur menyalahkan kekurangan untuk kehilangan wilayah kepada Rusia. Penghantaran itu lagi ditangguhkan apabila Rang Undang-Undang Bantuan $61 bilion Presiden AS Joe Biden tersekat di Kongres kerana pertelingkahan politik antara Demokrat dan Republikan. Rang undang-undang itu masih tersekat kerana bantahan sesetengah ahli parlimen GOP.

Situasi bekalan sistem pertahanan udara Barat khususnya sukar, menurut New York Times. Akhbar itu mengutip penilaian rasmi AS awal Februari bahawa, tanpa pemulihan, pertahanan udara Ukraine hanya boleh beroperasi sehingga Mac 2024.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky mengulangi seruan untuk penghantaran tambahan, dengan memperingatkan pada Februari bahawa “defisit buatan senjata” hanya akan membantu Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.