Ketua Eksekutif TikTok menyeru pengguna melawan larangan AS

(SeaPRwire) –   Senat akan mengundi rang undang-undang yang boleh melihat platform media sosial dikeluarkan dari kedai aplikasi Amerika

CEO TikTok Shou Chew mendakwa larangan platform media sosial di AS akan membahayakan mata pencarian ribuan rakyat Amerika. Komen beliau datang selepas Dewan Perwakilan meluluskan rang undang-undang pada Rabu yang boleh memaksa pemilik Cina TikTok, ByteDance, menjual platform atau menghadapi larangan seluruh negara.

Sekiranya rang undang-undang diluluskan oleh Senat, Presiden Joe Biden telah berkata beliau akan menandatangani undang-undang itu. Menanggapi undian Dewan, Chew memanggil keputusan “kecewa” dan memberi amaran terhadap akibat potensinya.

“Undang-undang ini, jika ditandatangani ke dalam undang-undang, akan membawa kepada larangan TikTok di Amerika Syarikat. Walaupun penaja rang undang-undang mengakui bahawa itulah matlamat mereka. Rang undang-undang ini memberi lebih kuasa kepada sebilangan kecil syarikat media sosial yang lain,” kata Chew dalam video yang dimuatnaik di X (dahulunya Twitter).

“Platform kami penting kepada pemilik perniagaan kecil yang bergantung kepada TikTok untuk menyara keluarga dan kepada guru-guru yang memberi inspirasi kepada jutaan pelajar untuk belajar dan kepada semua orang yang mendapat ketenangan dan kegembiraan di TikTok,” tambah beliau.

“Anda akan mengeluarkan berbilion dolar dari poket pencipta dan perniagaan kecil. Anda akan meletakkan lebih daripada 300,000 pekerjaan Amerika Syarikat dalam bahaya.”

Chew menunjukkan bahawa TikTok akan menggunakan “hak undang-undang” untuk mencegah larangan, dan mendesak pengguna untuk menyokong usahanya.

“Saya menggalakkan anda terus berkongsi kisah anda, berkongsi dengan kawan-kawan anda, berkongsi dengan keluarga anda, berkongsi dengan senator, lindungi hak perlembagaan anda, biarkan suara anda didengari,” katanya.

Rang undang-undang itu, diketuai oleh Pengerusi Jawatankuasa China Dewan Pilihan Khas Mike Gallagher dan Naib Pengerusi Raja Krishnamoorthi, menggambarkan TikTok sebagai “ancaman keselamatan negara” kerana pertalian ByteDance yang dakwaan dengan Parti Komunis China (CCP). Walaupun TikTok adalah satu-satunya aplikasi yang disebut secara khusus dalam dokumen itu, ia mencipta kerangka kerja bagi Washington untuk melarang platform lain yang dikawal oleh negara yang dianggap sebagai “musuh asing.” Senarai negara yang diberi label sedemikian termasuk China, Rusia, Iran, Korea Utara, dan Venezuela.

Jika ditandatangani menjadi undang-undang, rang undang-undang itu akan memberi ByteDance 165 hari untuk melepas saham TikTok. Jika gagal berbuat demikian, syarikat penghosan web Amerika Syarikat perlu mengeluarkan TikTok dan aplikasi lain yang berkaitan dengan ByteDance dari kedai aplikasi mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.