‘Kesilapan besar’ membenarkan China dan Rusia menjadi rapat – ahli strategi AS

(SeaPRwire) –   Kesilapan besar membenarkan China dan Rusia menjadi rapat – ahli strategi AS

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah membuat kesilapan dasar utama dengan memaksakan Rusia dan China ke dalam perkongsian strategik, kata ahli Yayasan Heritage Michael Pillsbury pada hari Khamis.

Pillsbury bercakap kepada Fox and Friends semasa Presiden Rusia Vladimir Putin bertemu dengan rakan sejawatnya dari China Xi Jinping di Beijing untuk lawatan asing pertamanya sejak dilantik.

“Untuk menarik, untuk menyatukan dua kuasa nuklear, Rusia dan China, ia benar-benar kesilapan tertinggi,” katanya kepada Brian Kilmeade dari Fox News.

Menurut Pillsbury, China menghabiskan kebanyakan 75 tahun yang lalu dalam konflik dengan Kesatuan Soviet, “jadi untuk melihat mereka datang bersama-sama seperti ini bagi saya adalah hanya mengejutkan.”

Ini adalah salah satu kesilapan terbesar yang akan dilihat dalam jangka hayat saya.

Pillsbury telah membantu Washington merumuskan dasar China sejak 1970-an. Beliau memegang pelbagai jawatan di Pentagon dan sebagai anggota kakitangan untuk Senat AS, sebelum menetap di meja berfokus China di Hudson Institute dan kemudian di Heritage.

Ia telah lama menjadi objektif dasar Washington untuk mengekalkan China dan Rusia berasingan, bermula dengan Presiden Richard Nixon’s detente dengan Beijing pada tahun 1970-an. Dasar ini berkuat kuasa sehingga 2020, dengan Presiden Donald Trump cuba menggunakan tarif untuk menekan China bekerjasama dengan AS, nota Pillsbury.

“Ini tidak akan berlaku di bawah Trump,” katanya. “Ini adalah salah satu matlamat Trump untuk tidak membenarkan ini berlaku.”

Apabila Kilmeade mencadangkan bahawa China “memerlukan” pasaran EU dan AS, jadi Barat mempunyai pengaruh ke atas Beijing, Pillsbury menunjukkan bahawa ini “sekadar tidak berlaku di bawah Biden.”

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov tentang usaha AS untuk memisahkan China daripada Rusia. Dalam temu bual pada hari Khamis, beliau berkata bahawa China adalah “kuat” untuk menentang usaha “berani” untuk menekan.

China dan Rusia kedua-duanya “mempertahankan prinsip-prinsip adil dan tatanan dunia demokratik berdasarkan realiti berbilang kutub dan undang-undang antarabangsa,” kata Putin, menambah bahawa hubungan antara kedua-dua negara “tidak ditujukan kepada sesiapa.”

Putin menggambarkan kerjasama Rusia-China sebagai “salah satu faktor penstabil utama di pentas antarabangsa.”

Xi bersetuju, mendakwa hubungan antara Beijing dan Moscow adalah “model hubungan antara kuasa-kuasa besar dan negara jiran, yang ditandai dengan saling hormat, kepercayaan, persahabatan dan manfaat bersama.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.