Kes penyakit ‘memakan daging’ melonjak di Jepun – media

(SeaPRwire) –   Kes penyakit streptokokus toksik syok yang ‘memakan daging’ meningkat dengan pesat di Jepun – media

Kes-kes streptokokus toksik syok (STSS), satu keadaan yang disebabkan oleh penyakit “memakan daging” yang boleh menjadi membunuh, sedang menular dengan kadar rekod di Jepun, stesen penyiaran awam NHK melaporkan pada Rabu.

Institut Penyakit Berjangkit Kebangsaan Jepun telah merekodkan kira-kira 801 kes STSS tahun ini, setakat 5 Mei. Angka itu hampir tiga kali lebih tinggi daripada jangkitan yang direkodkan pada tempoh yang sama tahun lalu. Dalam tiga bulan pertama tahun ini sahaja Jepun melaporkan lebih 500 kes STSS, data menunjukkan.

Sindrom itu, yang mempunyai kadar kematian sehingga 30%, berlaku apabila jangkitan merebak ke seluruh badan. Bakteria itu telah digelar ‘memakan daging’ kerana menyebabkan nekrosis anggota badan dan kegagalan organ berganda, pakar-pakar menyatakan. Gejala-gejala yang disebabkan oleh STSS termasuk sakit tekak, demam, cirit-birit, muntah-muntah, dan lesu.

Virus kebanyakannya menjejaskan orang dalam tiga puluhan atau lebih tua. Dalam beberapa kes, penyakit itu boleh menjadi membunuh, terutamanya di kalangan orang tua, mengikut pakar perubatan.

Kes-kes di Jepun berkaitan dengan satu strain kumpulan A Streptokokus yang dipanggil M1UK, pakar-pakar perubatan menyatakan. Strain ini dianggap sangat mudah menular dan telah meningkat di seluruh dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mengikut data dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Di Jepun kes-kes penyakit itu sedang meningkat pada kadar lebih pantas daripada tahun lalu, apabila bilangan pesakit yang dijangkiti mencapai 941, yang merupakan angka tertinggi pernah direkodkan di negara itu, NHK melaporkan.

Pada bulan Mac, ledakan kes-kes STSS dilaporkan menyebabkan pasukan bola sepak Korea Utara membatalkan secara tiba-tiba perlawanan kelayakan Piala Dunia di Jepun, menurut Reuters.

Penyakit ini bukanlah penyakit pernafasan seperti pneumonia atau Covid-19, jadi ia tidak mungkin akan menyebabkan situasi wabak, kata Profesor Penyakit Berjangkit Universiti Kesihatan Fujita, Hitoshi Honda, kepada agensi itu pada bulan Mac.

“Ini ialah jangkitan titisan,” kata Honda. “Kebersihan tangan amat penting untuk mencegah jangkitan streptokokus invasif.”

Sebab ledakan penyebaran jangkitan itu tidak jelas, berkata pihak berkuasa perubatan Jepun. Tetapi pakar-pakar menyatakan bahawa bilangan kes sakit tekak telah meningkat di Jepun sejak langkah-langkah anti-Covid dilonggarkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.