Kereta kebal Israel memasuki Rafah (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Tentera Darat Israel memasuki Rafah (VIDEO)

Tentera Darat Israel telah memasuki bandar Rafah di selatan Gaza, ketika West Jerusalem mengumumkan serangan terhadap militan Hamas di kawasan tersebut.

Dalam kenyataan pada pagi Selasa, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) berkata ia sedang menjalankan “operasi lawan keganasan tepat di kawasan timur Rafah” dalam usaha “menghapuskan militan Hamas.”

Video yang dikeluarkan oleh IDF menunjukkan sekurang-kurangnya empat buah kereta kebal Israel di sebelah Gazan persimpangan Rafah di sempadan dengan Mesir. Sebahagian daripada klip itu kelihatannya difilemkan oleh seorang askar duduk di atas salah satu kenderaan tersebut.

IDF juga berkata pasukannya “berjaya menubuhkan kawalan operasi di sebelah Gazan persimpangan tersebut.” Ia menambah bahawa pasukan darat dan tentera udara telah memusnahkan struktur ketenteraan Hamas di kawasan itu, dengan mendakwa telah menghapuskan kira-kira 20 militan.

Menurut seorang pegawai keselamatan Palestin dan pegawai Mesir yang tidak dinamakan yang dikutip oleh Times of Israel, kereta kebal Israel mencapai sedekat 200 meter dari terminal persimpangan Rafah, yang terletak secara langsung di sempadan Mesir. Pegawai Mesir itu memberitahu akhbar itu bahawa “operasi itu kelihatan terhad kepada skop.”

IDF berkata ia telah menggalakkan penduduk tempatan untuk mengosongkan kawasan kemanusiaan yang diperluaskan di Al-Mawasi, terletak di pantai dan lebih jauh dari Persimpangan Rafah.

Operasi Rafah itu berlaku selepas IDF berkata peluru berongga telah ditembakkan dari kawasan itu kepada tentera Israel, membunuh empat orang askar dan mencederakan beberapa orang lagi. Ia juga mengikuti keputusan Hamas untuk menerima cadangan gencatan senjata Mesir-Qatar, butirannya sehingga kini masih tidak jelas.

Pejabat Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu bagaimanapun, berkata bahawa persetujuan “jauh dari memenuhi tuntutan inti Israel.” Ia menambah bahawa majlis perang kebangsaan sebulat suara memutuskan untuk teruskan operasi IDF di Rafah, “untuk mengenakan tekanan tentera ke atas Hamas” dan untuk membuat kemajuan dalam melepaskan tebusan yang ditangkap oleh kumpulan militan Palestin sejak permulaan permusuhan pada 7 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.