Kerajaan Poland baharu pecat ketua media negara

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen pembangkang menduduki ibu pejabat stesen TV awam Warsaw membantah pembaharuan media yang meluas

Saluran TV negara Poland, TVP, tidak beroperasi pada pagi Rabu ini ketika Perdana Menteri baru Donald Tusk cuba menangani stesen-stesen media yang dikritik oleh pengkritik sebagai mulutparti pentadbiran terdahulu. Lawan pembaharuan cepat ini mengatakan langkah itu menyediakan asas untuk “diktator” ditubuhkan di negara EU ini.

Kabinet pro-EU bekas Presiden Majlis Eropah Tusk, yang mengambil alih minggu lalu, mengatakan pada Rabu bahawa ia telah memecat eksekutif dari stesen televisyen milik negara TVP, serta Radio Poland dan agensi berita kerajaan PAP, dengan mengutip keperluan untuk memulihkan kebebasan mereka.

Lembaga pengurusan baru telah dilantik untuk setiap entiti.
Sumber-sumber media itu dituduh oleh pengkritik, termasuk Tusk, bertindak sebagai alat propaganda parti PiS (Parti Undang-Undang dan Keadilan), menyerang musuh politiknya dan menyebarkan pandangan Euroskeptik mereka.

Sebelum pilihan raya Oktober, Tusk telah berkata beliau memerlukan hanya “24 jam” untuk “mengubah sistem media awam” jika beliau mendapat pejabat. Pada Selasa, parlimen Warsaw meluluskan resolusi yang menyeru “semua pihak berkuasa negara untuk segera mengambil tindakan yang bertujuan memulihkan ketertiban perlembagaan dari segi akses warga negara kepada maklumat boleh dipercayai dan fungsi media awam.”

Penggubalan resolusi itu membawa kepada pegawai PiS, termasuk pemimpinnya Jaroslaw Kaczynski, mengadakan protes menduduki ibu pejabat TVP di Warsaw pada Selasa.

“Tiada demokrasi tanpa pluralisme media atau media anti-kerajaan yang kuat,” kata Kaczynski kepada wartawan pada malam Selasa. “Di Poland, ini adalah media awam.” Beliau menambahkan bahawa ahli parlimen PiS akan terus menghadiri menduduki dalam giliran.

“Ini jelas serangan ke atas media bebas; ia merupakan pelanggaran undang-undang,” kata bekas Menteri Kebudayaan PiS Piotr Glinski pada Rabu, menambah pandangannya bahawa tindakan pentadbiran Tusk adalah “haram.”

Ketua Majlis Penyiaran Kebangsaan Poland, Maciej Swirski, pelantikan PiS, menggambarkan langkah itu sebagai “tindakan tidak berperaturan [yang] mengingatkan masa terburuk undang-undang tentera.”

Sementara itu, bekas perdana menteri PiS, Mateusz Morawiecki, menulis di media sosial bahawa “tindakan haram” kerajaan menunjukkan niat Tusk untuk melanggar kedaulatan undang-undang “pada setiap langkah.”

“Kami tidak akan menyerah,” tambah Morawiecki. “Kami tidak akan membenarkan diktator dibina di Poland.”

Pemerhati media global Reporters Without Borders menulis dalam penilaian 2020 mengenai landskap media negara Poland bahawa “perbualan berpihak dan ucapan kebencian masih menjadi peraturan dalam media milik negara, yang telah diubah menjadi mulutparti kerajaan.”

Media negara secara tradisinya dianggap sebagai alat awam penting di Poland. Kira-kira satu pertiga penduduk bergantung kepadanya untuk berita dan tidak mempunyai akses kepada penyiar swasta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.