Kerajaan Palestin meletak jawatan

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Mohammad Shtayyeh telah menyatakan satu kabinet baru perlu mengambil alih menghadapi “peningkatan tanpa sebelumnya” keganasan

Perdana Menteri Mohammad Shtayyeh dari Pihak Berkuasa Palestin (PA) telah mengumumkan beliau meletak jawatan menghadapi “peningkatan tanpa sebelumnya” keganasan di Tebing Barat yang diduduki Israel dan Baitulmaqdis Timur, serta “genosid” di Gaza.

Pegawai kanan itu mengemukakan surat peletakan jawatannya kepada Presiden Mahmoud Abbas pada Isnin, enam hari selepas memaklumkannya secara lisan, katanya dalam mesyuarat kerajaan di Ramallah pada hari yang sama.

Shtayyeh berkata beliau mengambil keputusan itu kerana “perkembangan politik, keselamatan dan ekonomi berkaitan dengan serangan terhadap rakyat Palestin di Jalur Gaza, dan peningkatan tanpa sebelumnya” di wilayah di bawah pentadbiran sebahagian PA. Beliau dilantik oleh Abbas pada Mac 2019.

Gaza dikawal oleh faksi saingan Hamas dan berada di bawah pengepungan Israel, yang dilancarkan sebagai membalas serangan maut oleh kumpulan militan pada Oktober. Pegawai kesihatan di enklaf itu melaporkan pada Isnin bahawa jumlah kematian disahkan di Gaza hampir mencapai 30,000.

Perdana Menteri keluar itu berkata rakyat Palestin sedang menghadapi “genosid, cubaan pemaksaan pengusiran, kelaparan di Gaza, penguatan penjajahan, keganasan penjajah, dan serangan berulang ke atas kem, kampung dan bandar di Baitulmaqdis dan Tebing Barat.”

Sekurang-kurangnya 399 orang Palestin, termasuk 102 kanak-kanak, telah terbunuh di Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, antara 7 Oktober dan 23 Februari, menurut jumlah oleh Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA). Dua kumpulan hak asasi manusia yang memberi tumpuan kepada tahanan Palestin di bawah tahanan Israel melaporkan minggu lepas bahawa beberapa 7,225 orang telah ditahan di wilayah itu sejak serangan Hamas.

Peletakan jawatan Shtayyeh mungkin berkaitan dengan tekanan Amerika Syarikat terhadap PA untuk menjalani pembaharuan, beberapa laporan media telah mencadangkan. Satu kerajaan teknokratik baru, yang akan berpotensi memerintah kedua-dua Tebing Barat dan Gaza pada masa hadapan, akan dipilih pada minggu ini, menurut sumber-sumber yang dikutip oleh Asharq News berpangkalan di Dubai.

Ide untuk satu badan baru yang boleh merekonsiliasi faksi-faksi Palestin sebagai langkah mungkin ke arah gencatan senjata di Gaza dilaporkan telah dibincangkan oleh sesetengah negara Arab, termasuk Mesir, sejak Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.