Kerajaan Belgium akan runding dengan pelacur yang enggan bersetubuh

(SeaPRwire) –   Pembangkang undang-undang baru mengatakan ia akan menukar pengurus menjadi ‘pengurus’ yang disahkan negara

Undang-undang buruh baru mengenai pekerja seks di Belgium akan membenarkan pengurus untuk meminta kerajaan mengadili kes di mana pelacur menolak hubungan seks dengan pelanggan terlalu kerap. Aktivis anti-pelacuran mengatakan bahawa undang-undang itu akan membenarkan pengurus pelacur untuk “memperkukuh dan mengekalkan kuasa mereka.”

Diluluskan awal bulan ini, undang-undang itu membenarkan pekerja seks untuk mendapatkan kontrak pekerjaan daripada pengurus mereka. Kontrak-kontrak ini mengklasifikasikan pelacur sebagai pekerja hospitaliti dan memberi hak kepada mereka untuk insurans kesihatan, penduduk, faedah pengangguran, cuti dan faedah bersalin.

Pengurus mesti diluluskan kerajaan untuk mengeluarkan kontrak pekerjaan, dan mesti membenarkan pelacur untuk menolak atau berhenti hubungan seks dengan pelanggan untuk sebarang sebab. Walau bagaimanapun, jika pelacur menolak atau berhenti hubungan seks lebih daripada sepuluh kali dalam tempoh enam bulan, pengurus mereka boleh membuka pertikaian buruh dan melibatkan pengantara kerajaan.

Belgium memerdekakan kerja seks pada tahun 2022, membenarkan pelacur bekerja sebagai pekerja bebas. Walau bagaimanapun, menggaji pekerja seks di bawah kontrak kekal sebagai kesalahan jenayah, yang bermakna persetujuan antara pengurus dan pelacur wujud dalam kawasan undang-undang kelam-kabut dan tidak mengandungi sebarang perlindungan sah untuk pelacur.

UTSOPI, sebuah kesatuan pekerja untuk pekerja seks di Belgium, memuji undang-undang baru. “Tanpa undang-undang buruh, pekerja seks masih akan dibezakan secara sah,” kata jurucakap UTSOPI Daan Bauwens dalam kenyataan. “Itu kini telah berakhir.”

“Kami berharap negara-negara lain akan meniru teks ini, seperti yang mereka lakukan untuk topik seperti perkahwinan sesama jenis, pengguguran, eutanasia dan hak transgender,” tambah Bauwens.

Walau bagaimanapun, aktivis anti-pengeksploitan Andrea Heinz mendakwa bahawa model baru hanya membenarkan pengurus untuk “menjadi ‘pengurus’ dengan sokongan negara untuk memperkukuh dan mengekalkan kuasa mereka.”

“Pengurus melihat wanita yang mereka jual sebagai produk, bukan orang yang layak mendapat martabat dan hormat sepenuhnya,” kata Heinz di X (dahulunya Twitter). “Dan ‘pengantara kerajaan’… Apa itu? Seseorang untuk mengantara ‘kontrak’ pengurus-mangsa, iaitu menggalakkan wanita dengan lembut untuk kembali ke katil rumah pelacuran apabila mereka ‘tidak memenuhi kewajipan [seks] mereka?'”

Menurut anggaran rasmi pada tahun 2022, terdapat kira-kira 3,000 pekerja seks aktif di Belgium. Walau bagaimanapun, beberapa kajian meletakkan jumlah itu sepuluh kali lebih tinggi. Polis Persekutuan Belgium melaporkan pada tahun 2015 bahawa kira-kira 26,000 wanita bekerja sebagai pelacur, dan 80% daripada mereka dieksploitasikan oleh kumpulan penyeludupan dari Bulgaria, Romania, Sepanyol, Portugal, Hungary dan Nigeria, antara negara-negara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.