Kennedy Odede Sedang Membina Kuasa Komuniti di Kenya

Kennedy Odede ingat melihat bagaimana peluang hidup tidak adil terhadapnya ketika dibesarkan di Kibera, kawasan perkampungan terbesar di Kenya, terletak di dalam bandar raya Nairobi. “Kadang-kadang, segalanya bergantung kepada di mana anda dilahirkan,” katanya. Pada tahun-tahun remajanya, Odede mengatakan beliau kehilangan rakan-rakan akibat keganasan geng, pembunuhan polis, dan bunuh diri. Tetapi apabila tiada makanan di rumah, beliau juga ingat jiran-jirannya memastikan beliau masih mempunyai sesuatu untuk dimakan. “Cinta yang saya lihat dalam komuniti saya ketika itu, ia terus memberi saya semangat sehingga kini,” kata Odede.

Hari ini, lelaki berusia 38 tahun itu ialah pengasas dan CEO Shining Hope for Communities (SHOFCO), salah satu organisasi akar umbi terbesar di Afrika. Pertubuhan bukan untung ini bertujuan untuk memperbaiki taraf hidup di kawasan perkampungan Kenya melalui pelbagai program berasaskan komuniti yang merangkumi pendidikan percuma dan sokongan untuk perniagaan kecil serta meningkatkan akses kepada air bersih, internet, dan meningkatkan kesihatan awam.

SHOFCO kini melayani hampir 2.4 juta orang di seluruh negara – sesuatu yang pengasas bersemangatnya tidak dapat membayangkan ketika memulakan kumpulan itu di Kibera pada tahun 2004. “Jika saya jujur, idea untuk memulakan NGO dan menulis cadangan bukanlah perkara yang menyeronokkan,” akur Odede. Berbeza dengan organisasi bantuan antarabangsa yang Odede kata sering “terjun dari udara” ke dunia membangun dengan dana asing dan pendekatan dari atas ke bawah untuk membantu menyelesaikan masalah, SHOFCO berbeza. “Ini adalah pergerakan akar umbi,” katanya. “Ia adalah idea bahawa kami adalah sebuah komuniti, bahawa kami mengenali masalah dan cabaran kami, dan bahawa kami boleh membantu diri kami sendiri.”

Salah satu program awal dan paling berjaya SHOFCO ialah Sekolah Perempuan Kibera, institusi percuma yang dilancarkan pada tahun 2009 yang menyediakan lebih daripada 350 kanak-kanak perempuan dari tahap pra-sekolah hingga darjah lapan. Sekolah ini merupakan salah satu sekolah baru pertama yang ditubuhkan semasa dasawarsa reformasi pendidikan yang berambisi di Kenya. Kini antara 10 sekolah awam teratas di Nairobi, pelajarnya secara konsisten mencatat prestasi terbaik di negara dalam peperiksaan kebangsaan. Ia juga telah mencapai kadar peralihan ke sekolah menengah sebanyak 100%, dengan graduan melanjutkan pelajaran di sekolah menengah di Kenya dan Amerika Syarikat – pencapaian bermakna di negara di mana kurang daripada 20% kanak-kanak perempuan antara umur 15 hingga 19 tahun menyelesaikan sekolah menengah.

SHOFCO juga memacu perubahan dalam bidang lain, termasuk pengangguran – masalah besar yang mempengaruhi belia muda Kenya secara tidak proporsional. Pada tahun 2019, program latihan pekerjaannya melatih lebih daripada 650 orang muda, memperkukuh kemahiran mereka dalam pembinaan resume, teknik temuduga dan pencarian pekerjaan, serta memahami hak pekerja. Pada bulan September, ia melancarkan program ambisius selama lima tahun untuk memasukkan 20,000 orang muda ke Program Latihan Teknikal dan Pendidikan Vokasionalnya dan menyediakan latihan perniagaan serta geran kepada hampir 50,000 wanita.

Pencapaian Odede banyak – beliau telah dinobatkan sebagai Pemimpin Global Muda di Forum Ekonomi Dunia, Pemimpin Afrika Yayasan Obama, Ahli Lembaga Penasihat USAID, dan pemenang Anugerah Kemanusiaan Mohammed Ali, selain menulis memoir terlaris New York Times bersama – tetapi beliau belum selesai lagi.

Walaupun beliau telah menjadi duta global secara tidak langsung, Odede masih berusaha untuk menemui keseimbangan antara mengekalkan momentum yang telah membuat SHOFCO berjaya dan tetap berhubungan dengan komunitinya. “Saya bekerja, bekerja, bekerja, tetapi kini, saya tidak dapat mengajar di kelas atau melawat klinik seperti dahulu,” katanya. Namun, beliau tahu usahanya memberi sumbangan kepada usaha lebih besar. “Saya enjin yang mengekalkan perkara ini berapi-api, tetapi impaknya dirasakan di tanah,” katanya.

Profil ini diterbitkan sebagai sebahagian daripada Inisiatif Anugerah Impak TIME100 TIME, yang mengiktiraf pemimpin dari seluruh dunia yang memacu perubahan dalam komuniti mereka. Majlis Anugerah Impak TIME100 seterusnya akan diadakan pada 17 November di Kigali, Rwanda.