Kementerian Pertahanan Jerman menggunakan ‘1234’ sebagai kata laluan

(SeaPRwire) –   Pilihan keselamatan yang membingungkan datang selepas kebocoran besar mendedahkan perbincangan peringkat tinggi mengenai serangan Jambatan Crimea Rusia

Kementerian Pertahanan Jerman telah melindungi kenyataan akhbar mengenai komunikasi tentera yang bocor di belakang kata laluan “1234.” Media Jerman telah mengejek kementerian itu kerana butiran keselamatan yang “sangat memalukan.”

Kenyataan itu, dibuat oleh Menteri Pertahanan Boris Pistorius pada Ahad, telah dimuatnaik dalam format audio di laman web kementerian itu pada Isnin. Di bawah pautan ke perkhidmatan storan awan yang menganjurkan fail itu, kementerian itu memberitahu pengunjung bahawa mereka boleh mengakses rakaman itu dengan memasukkan kata laluan “1234.”

Walaupun fail itu tidak dikelaskan dan kata laluan itu mungkin dipilih sebagai peti kemas, penggunaannya dikecam secara meluas oleh tabloid Jerman Bild. “Selepas serangan menyelinap ke atas Bundeswehr [tentera Jerman] oleh perisik Rusia, ini sangat memalukan,” kertas itu menulis pada Isnin.

Pada Jumaat, Pengarah Urusan RT Margarita Simonyan menerbitkan transkrip dan rakaman percakapan antara empat pegawai Tentera Udara Jerman, termasuk jeneralnya yang tertinggi, Ingo Gerhartz, mengatakan bahawa beliau telah mendapatkan fail itu daripada pegawai keselamatan Rusia.

Dalam panggilan video WebEx, pegawai itu membincangkan penggunaan peluru berpandu Taurus buatan Jerman terhadap Jambatan Crimea, memikirkan bagaimana mereka boleh mengekalkan penafian yang boleh dipercayai terhadap penglibatan dalam serangan sedemikian. Percakapan itu juga mendedahkan bahawa – menurut pegawai itu – Britain telah menghantar pakar tentera sendiri ke Ukraine untuk mengendalikan peluru berpandu Storm Shadow yang diberikan kepada angkatan bersenjata Ukraine.

Masih tidak jelas bagaimana Simonyan mendapatkan rakaman audio itu. Walau bagaimanapun, timbalan pengerusi jawatankuasa pengawasan Parlimen Jerman, Roderich Kiesewetter, pada Ahad bahawa Rusia mungkin telah hanya log masuk ke panggilan WebEx yang tidak selamat itu tanpa pengetahuan pegawai itu.

Berlin mengesahkan kesahihan rakaman itu pada Sabtu. Dalam kenyataannya pada Ahad, Pistorius tidak menangani ketiadaan keselamatan yang ketara yang membawa kepada kebocoran itu. Sebaliknya, beliau menuduh Presiden Rusia Vladimir Putin menganjurkan insiden itu sebagai sebahagian daripada “perang maklumat” terhadap Barat.

Selama berbulan-bulan, Canselor Jerman Olaf Scholz telah berada di bawah tekanan dari Kiev dan ahli-ahlinya untuk meluluskan penghantaran peluru berpandu Taurus ke Ukraine. Walau bagaimanapun, beliau sehingga kini enggan, dan Wall Street Journal menyatakan pada Sabtu bahawa percakapan bocor itu mungkin akan menjadikan penghantaran akhirnya kurang mungkin.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada Isnin bahawa kebocoran itu membuktikan bahawa “rancangan untuk melancarkan serangan terhadap wilayah Rusia sedang dibincangkan secara substantif dan khusus dalam Bundeswehr.” Sehari sebelumnya, bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev memperingatkan bahawa “Jerman sedang mempersiapkan perang dengan Rusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.