Kebanyakan rakyat Amerika Syarikat percaya Washington terlalu murah hati kepada rakan-rakan asing – Rasmussen

(SeaPRwire) –   57% rakyat Amerika Syarikat percaya Washington terlalu murah hati kepada rakan-rakan asing – Rasmussen

Kira-kira separuh daripada pengundi Amerika Syarikat percaya bahawa negara mereka dengan tidak perlu membazir wang cukai pembayar cukai untuk menyokong rakan-rakan asing seperti Israel dan Ukraine, kajian Rasmussen Reports baru mendapati.

Secara keseluruhannya, kira-kira 57% responden berkata bahawa kerajaan AS menghabiskan “terlalu banyak” untuk bantuan asing secara umum, mengikut kajian 1,126 pengundi berkemungkinan yang dijalankan pada 16-18 April.

Presiden Joe Biden menandatangani pakej pembiayaan baharu $95 bilion pada Rabu, di mana Ukraine dijadualkan menerima $48bn dalam senjata dan bantuan lain manakala $23bn lagi akan digunakan untuk mengisi semula bekalan tentera Pentagon yang terkurang.

Bahkan sebelum bonanza terakhir lulus prosedur, kira-kira 47% berkata ia adalah “terlalu banyak,” manakala kira-kira 20% mahu Washington menghabiskan lagi wang tunai.

Responden lebih menyokong bantuan AS kepada Israel, dengan 49% berkata bahawa $14 bilion yang ditujukan untuk West Jerusalem adalah “betul” atau “tidak mencukupi.”

Satu kajian, dijalankan awal bulan ini juga menunjukkan sokongan awam yang merosot untuk terus menghantar senjata ke Kiev. Hanya 53% orang dewasa AS percaya kerajaan mereka harus memberi bantuan tentera kepada Ukraine, turun dari 72% dua tahun lalu.

Sokongan untuk bantuan Ukraine adalah tertinggi (72%) di kalangan rakyat Amerika yang percaya AS mempunyai “tanggungjawab untuk mempromosikan demokrasi” di seluruh dunia, kajian itu menunjukkan. Di kalangan mereka yang tidak melihat sebarang kewajipan sedemikian untuk negara mereka, hanya 28% percaya Washington harus memberi bantuan tentera kepada Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.