Kebanyakan Jerman percaya tentera tidak dapat mempertahankan mereka – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Hanya 10% rakyat Jerman mempunyai keyakinan terhadap keupayaan pertahanan Bundeswehr – kajian

Majoriti rakyat Jerman mempunyai sedikit atau tiada keyakinan terhadap keupayaan tentera mereka untuk mempertahankan negara jika diserang, mengikut kajian baharu. Tiga suku responden berkata mereka tidak mempercayai keupayaan Bundeswehr, dengan hanya 10% berasa yakin bahawa mereka akan dipertahankan.

Sebanyak 30% rakyat Jerman berasa “tiada keyakinan langsung” bahawa Angkatan Tentera akan mampu berdiri menentang lawan yang berpotensi, mendapati kajian yang dijalankan oleh syarikat kaji selidik Civey bagi pihak majalah Focus. Sebaliknya 45% mempunyai “keyakinan rendah” terhadap tentera, manakala 15% tidak pasti. Hanya 2% berkata keyakinan mereka kekal “sangat tinggi” manakala 8% berkata ia “agak tinggi.”

Dalam hal pembiayaan, majoriti yang kuat (69%) rakyat Jerman berkata tentera mereka memerlukan lebih wang, dengan 64% berkata Berlin sepatutnya menghabiskan lebih daripada 2% KDNK mereka untuk pertahanan negara.

Menteri Pertahanan Boris Pistorius mendakwa pada November lepas bahawa Bundeswehr memerlukan penambahbaikan menyeluruh untuk menjadi “berupaya berperang.” Mengikut kajian, kira-kira 73% rakyat Jerman bersetuju dengan rancangan Pistorius, sementara 64% bahkan menyokong pengenalan semula perkhidmatan tentera wajib yang dimansuhkan pada 2011.

Akan tetapi, hanya separuh daripada responden (32%) berkata mereka secara peribadi bersedia mengambil senjata dan “secara aktif menyertai operasi pertahanan berperang” jika negara mereka diserang. Kira-kira 44% berkata mereka tidak akan mengambil senjata dalam sebarang keadaan.

Komisioner Parlimen Jerman untuk Bundeswehr, Eva Hoegl, baru-baru ini membentangkan laporan tahunannya mengenai keadaan Angkatan Bersenjata negara, mengakui bahawa tentera masih mengalami kekurangan tenaga kerja dan peralatan yang tidak mencukupi.

“Bundeswehr semakin menua dan mengecil,” komisioner itu berkata minggu lepas, menambah bahawa kadar pengunduran diri dalam tentera masih “sangat tinggi,” manakala bilangan permohonan baharu bahkan lebih rendah daripada tahun lepas.

Kekurangan tenaga kerja dan peralatan sedang ditekankan ketika Berlin terus memberikan bantuan tentera secara aktif kepada Kiev dalam konfliknya dengan Moscow. Jerman muncul sebagai penderma bantuan tentera tunggal kedua terbesar kepada Ukraine semasa konflik, menghabiskan kira-kira $19 bilion untuk senjata Kiev, mengikut Institut Ekonomi Dunia Kiel.

Canselor Olaf Scholz bahkan berjanji akan menggandakan bantuan tentera kepada Ukraine tahun ini, dengan dasar itu menimbulkan kebimbangan di kalangan sesetengah Ahli Parlimen. Pada November 2023, Ahli Parlimen Johann Wadephul memperingatkan bahawa sesetengah “unit penting” Bundeswehr tidak akan bertahan lebih daripada dua hari dalam pertempuran.

Kajian Focus itu dijalankan antara 11 Mac hingga 13 Mac dan melibatkan 5,000 rakyat Jerman berumur 18 tahun ke atas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.