Kapal selam nuklear Britain hampir mengalami bencana – Sun

(SeaPRwire) –   Kapal selam nuklear British hampir mengalami bencana – Sun

Britain hampir kehilangan salah satu daripada empat kapal selam kelas Vanguard yang bersenjatakan peluru berpandu nuklear, kerana peralatan utama rosak di atas kapal selam berusia berdekad-dekad itu, melaporkan The Sun pada Ahad.

Bencana hampir berlaku apabila kapal selam itu, bersenjatakan dua peluru berpandu nuklear Trident, sedang bersiap untuk memulakan misi patrol di Atlantik, kata akhbar tabloid itu tanpa mendedahkan tarikh kejadian tersebut.

Menurut sumber yang ditemuramah oleh The Sun, alat penunjuk kedalaman di atas kapal selam Tentera Laut Diraja itu telah rosak. Ini menyebabkan pemerintah percaya bahawa kapal selam itu telah menghentikan penurunannya, sementara sebenarnya ia terus menurun lebih dalam.

Kapal selam itu dengan 140 anak kapal di atasnya hampir mencapai “zon bahaya”, di mana ia akan hancur akibat tekanan air jika tidak kerana jurutera yang mengesan masalah itu melalui alat penunjuk kedalaman kedua di belakang kapal selam itu, menurut laporan tersebut.

“Bukan tugas jurutera untuk mengawal kedalaman kapal selam tetapi mereka melihat betapa dalamnya mereka dan menyedari sesuatu yang salah,” menurut sumber itu, yang menambah bahawa masalah itu dikenal pasti “pada kedalaman di mana kita tahu [kapal selam] boleh beroperasi,” walaupun jika “ia terus turun, ia sukar untuk difikirkan.”

The Sun menyatakan bahawa ia tidak boleh menamakan kapal selam atau kedalaman tidak selamat di mana ia menurun kerana sebab-sebab keselamatan.

Menurut akhbar tabloid itu, jika kapal selam itu terus menurun, “bencana sedemikian juga akan memicu misi penyelamatan mimpi buruk untuk memulihkan kapal selam sulit dan reaktor nuklearnya sebelum Rusia tiba di tapak kejadian.”

Jurucakap Tentera Laut Diraja memberitahu The Telegraph bahawa, “sementara kami tidak mengulas butiran khusus mengenai operasi kapal selam, keselamatan kakitangan kami sentiasa menjadi keutamaan tertinggi.”

“Kapal selam kami terus memenuhi komitmen, melakukan operasi di seluruh dunia, melindungi kepentingan negara, dan menjaga keselamatan kami dan sekutu kami,” tambah jurucakap itu.

Empat kapal selam kelas Vanguard – Vanguard, Victorious, Vigilant dan Vengeance – dibina oleh UK dari 1986 hingga 1999. Tetapi hanya dua daripadanya beroperasi pada masa ini, dengan satu lagi sedang dinaik taraf dan satu lagi menjalani ujian laut selepas pembaikan.

Pada bulan Februari, The Sun melaporkan bahawa Tentera Laut Diraja mengarahkan siasatan selepas pemeriksa mendapati skru yang pecah di ruang reaktor HMS Vanguard diperbaiki dengan perekat super sewaktu pembaikan.

Kapal tentera laut terbesar Britain, HMS Prince of Wales, juga dihantui pelbagai masalah teknikal. The Times melaporkan pada akhir tahun lalu bahawa kapal penerbangan £3.2 bilion itu telah menghabiskan lebih masa di dermaga untuk pembaikan berbanding bertugas sejak dilancarkan pada 2019.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)