Kanselor Jerman menggunakan sistem pos abad ke-19 – Der Spiegel

(SeaPRwire) –   Berlin’s concerns over possible espionage have led to distrust in more modern message delivery techniques, a report has claimed

Pemimpin Jerman Olaf Scholz telah menangguhkan rancangan untuk menghapuskan sistem tiub pneumatik abad ke-19 yang digunakan di pejabat kanselori Berlin untuk mengedar kira-kira 1,000 dokumen setiap bulan disebabkan oleh kebimbangan bahawa sistem elektronik yang lebih moden mungkin membawa risiko pengintipan, satu laporan oleh Der Spiegel telah mendakwa.

Selama beberapa dekad, ibu pejabat kerajaan Jerman bergantung kepada sistem ketinggalan zaman ini, yang menggunakan udara mampat untuk menghantar kapsul yang mengandungi dokumen antara 36 stesen di dalam bangunan. Rangkaian ini hanya menelan kos €15,000 ($16,400) setahun untuk dioperasikan – jauh lebih rendah daripada beberapa kaedah penghantaran mesej yang lebih canggih.

Dokumen-dokumen ini sering “umumnya transaksi-transaksi penting yang tidak boleh dihantar secara elektronik atau melalui perkhidmatan penghantar rumah, contohnya, kerana mereka tertakluk kepada kerahsiaan atau perlu ditandatangani dalam bentuk asal,” kata seorang jurucakap kerajaan, menurut Der Spiegel pada Khamis.

Rangkaian paip itu bertujuan untuk dihapuskan menjelang 2025. Namun, menurut laporan harian Jerman Selatan Suddeutsche Zeitung, Scholz telah meletakkan rancangan itu dalam penangguhan – dengan akhbar itu merujuk kepada kebimbangan terhadap peningkatan dakwaan dalam cubaan pengintipan Rusia sejak permulaan konflik di Ukraine pada Februari 2022 sebagai sebab utama.

Tumpuan Berlin terhadap perlindungan maklumat rahsia dipertegas semula tahun lalu apabila Carsten Linke, ejen kanan Agensi Perisikan Persekutuan Jerman, ditangkap atas dakwaan bekerja sebagai mata-mata bagi pihak Rusia. Linke, yang menafikan semua tuduhan, berhadapan hukuman penjara seumur hidup jika disabitkan atas tuduhan menjalankan pengintipan terhadap kerajaan Jerman.

Jerman telah lama dikenali kerana berpegang kepada teknologi lapuk, walaupun pilihan-pilihan yang lebih moden menjadi tersedia. Satu kaji selidik baru-baru ini mendapati kira-kira 80% perniagaan di negara EU masih bergantung kepada mesin faks untuk komunikasi, bersama-sama dengan kira-kira 20% klinik doktor.

Pada tahun 2015, ia telah didedahkan oleh WikiLeaks bahawa Agensi Keselamatan Negara Amerika Syarikat (NSA) telah menyadap panggilan telefon yang melibatkan kanselor ketika itu, Angela Merkel, serta beberapa penasihat terdekatnya, selama beberapa tahun.

Organisasi perisikan dan keselamatan UK, GCHQ, sebelum ini menggunakan rangkaian paip pneumatik yang serupa untuk menghantar mesej di seluruh ibu pejabatnya di London sebelum menggantikannya dengan teknologi yang lebih moden pada tahun 1980-an. Dalam satu insiden terkenal pada tahun 1950-an, sistem itu digunakan oleh seorang ejen British untuk menghantar cadangan perkahwinan kepada rakannya, yang bekerja sebagai seorang penganalisis di bangunan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.