Kanak-kanak Sedang Kehilangan Perlindungan Kesihatan Mereka. Negeri Boleh Menghentikannya

Sejak April 2023, lebih 1.8 juta kanak-kanak kehilangan insurans kesihatan Medicaid disebabkan kesilapan pentadbiran negeri. Ini adalah sebahagian daripada usaha besar yang dikenali sebagai “Medicaid unwinding”, di mana dasar-dasar tempoh wabak sedang dibatalkan. Akibatnya, pada Ogos 2023, Pentadbiran Biden memberitahu semua negeri untuk melaporkan semula sama ada mereka membuat kesilapan sebegini dan, jika ya, untuk berhenti memproses kes.

Masalah ini bukanlah sesuatu yang baru. Pada tahun 2018, bayi berusia setahun di Tennessee diangkut ke hospital berikutan kejang. Emma (namanya telah diubah untuk melindungi privasinya) menghidap epilepsi dan diresapkan ubat anti-kejang untuk menguruskan keadaannya. Tetapi seminggu sebelum kemasukannya ke hospital, farmasi menolak pemulihan ubatnya. Walaupun Emma layak untuk program Medicaid Tennessee, farmasi mengatakan insuransnya telah ditamatkan. Rupa-rupanya, ibunya tidak mengembalikan pakej pembaharuan tepat masa. Tetapi keluarganya tidak pernah menerima pakej itu dan tidak mengetahui keperluan tersebut. Gangguan pentadbiran yang kelihatannya kecil ini meninggalkan Emma tidak dilindungi apabila dia mengalami serangan epilepsi yang serius, menghantarnya ke hospital selama dua hari.

Kesulitan Emma dengan Medicaid Tennessee jauh daripada selesai. Pada tahun 2019, insurans Emma sekali lagi tiba-tiba dihentikan, dan farmasi enggan memperbaharui preskripsinya. Dia dibawa ke hospital selepas serangan epilepsi lagi. Ibu Emma memasuki mimpi buruk birokrasi yang rumit, proses yang kelihatan direka untuk dia gagal. Dia merayu penamatan insurans Emma, tetapi negeri hilang fail rayuannya. Dia menghabiskan jam menyiapkan permohonan baru, tetapi negeri tidak pernah menghubunginya balik. Semuanya ini, Emma tidak dapat mengakses temujanji penting dan ubat, dan keluarganya terpaksa berjuang dengan birokrasi untuk kekal dilindungi. Ia adalah satu naratif yang terlalu nyata bagi banyak keluarga: Pada tahun 2020, selepas menunggu jam-jam di talian telefon, menyiapkan borang tanpa henti, dan bimbang tentang Emma mengalami kejang pada bila-bila masa, ibu Emma menyertai saman kelas terhadap negeri Tennessee kerana dasar pembaharuan Medicaid yang merumitkan dan kejam.

Kemudian, wabak COVID-19 melanda. Apabila negara dihadapkan dengan ketidakpastian penyakit menular ini, Kongres memutuskan ia tidak lagi dapat diterima untuk menyekat akses ke insurans kesihatan yang menyelamatkan nyawa daripada kanak-kanak dan keluarga yang layak atas sebab pentadbiran.

Peruntukan pemberian insurans berterusan yang diluluskan pada Mac 2020 sementara menghentikan semua proses pembaharuan Medicaid. Tiba-tiba, mereka yang layak untuk Medicaid di seluruh negara dijamin insurans kesihatan, dan kanak-kanak seperti Emma mempunyai akses yang dijamin ke ubat-ubatan penting, temujanji terapi, dan lain-lain rawatan. Untuk beberapa tahun, keluarganya terlepas daripada berjuang dengan birokrasi untuk kekal dilindungi. Kadar orang tanpa insurans menurun ke tahap terendah pernah, dengan lebih 93 juta dilindungi oleh Medicaid, dan kira-kira 8 juta orang kurang berjuang dengan hutang perubatan.

Tetapi peruntukan itu secara rasmi berakhir pada Mac 2023, dan negeri-negeri telah memulakan pembaharuan Medicaid semula. Proses pembatalan ini jauh daripada lancar: lebih 9.5 juta orang di seluruh negara sudah dipotong. Halangan pentadbiran telah menyebabkan 72% penamatan ini, dan ini berlaku di mana-mana, dari Texas ke California ke Florida ke Washington DC. Banyak negeri – merah dan biru – memilih untuk mengabaikan pelajaran yang diperoleh dalam tiga tahun terakhir. Sebaliknya, mereka memperkenalkan semula sistem yang sama yang berulang kali gagal kepada Emma. Dan seperti diramalkan dalam laporan Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan Amerika Syarikat pada tahun 2022, pembatalan ini mungkin bermakna lebih 5 juta kanak-kanak akan akhirnya dilucutkan insurans.

Ia tidak perlu menjadi begini. Beban pentadbiran – masa, wang, dan usaha lain yang diperlukan untuk mendapatkan manfaat dan perkhidmatan – adalah pilihan dasar. Semakin rumit prosesnya, semakin mungkin mereka yang layak akan gagal. Ini adalah ciri manusia yang terbukti. Terlalu sering, pembuat dasar sengaja meletakkan beban pentadbiran untuk mengurangkan penggunaan manfaat, dan penerapan ini mempunyai akibat yang sangat memusnahkan bagi kanak-kanak.

Manakala rakan-rakan kita di negara lain telah menubuhkan insurans kesihatan otomatik dan percuma, Amerika Syarikat memilih untuk menghabiskan bilionan lebih untuk kos pentadbiran dalam sistem kesihatan yang penuh halangan. Pilihan ini tidak membayar. Berbanding rakan-rakan kita, kami mengalami keputusan kesihatan yang jauh lebih buruk, termasuk kadar kematian ibu yang tinggi, kematian bayi, dan kematian akibat penyakit yang boleh dirawat.

Pembuat dasar AS secara selektif menghapuskan beban pentadbiran, tetapi hanya untuk sesetengah orang. Mereka dengan insurans kesihatan yang disediakan oleh majikan secara automatik menerima subsidi cukai tanpa halangan pentadbiran yang rumit. Tetapi mereka yang bergantung kepada Medicaid terpaksa berjuang untuk kekal dilindungi.