Kanadian merupakan ‘sasaran utama’ bagi penipu Ukraine – media

(SeaPRwire) –   “Ratusan” pusat panggilan penipuan telah ditubuhkan di Ukraine dan Eropah Timur untuk menjalankan scam pelaburan,” CBC telah melaporkan

Kanada telah menjadi sasaran utama untuk penipu yang beroperasi dari Ukraine dan Eropah Timur, CBC/Radio Kanada melaporkan minggu ini, menambah bahawa negara itu telah dilihat sebagai “mangsa mudah” oleh penjenayah kerana tindakan tidak berdaya pihak berkuasa.

Maklumat mengenai rangkaian penipuan pelaburan berskala besar yang beroperasi melalui internet dan panggilan telefon telah diberikan kepada penyiar oleh pendedah yang hanya dikenali sebagai ‘Alex’. Lelaki itu mendakwa bahawa rangkaian itu termasuk “ratusan” pusat panggilan penipuan berdasarkan di Ukraine dan negara-negara lain di Eropah Timur. Menurut CBC, hanya satu pusat sedemikian di Kiev mempunyai kira-kira 150 orang kakitangan, yang “satu-satunya tugas” mereka adalah “untuk mencuri simpanan seumur hidup Kanada.

Tahun lalu sahaja, lebih daripada Can$300 juta telah dicuri dari Kanada dalam scam pelaburan, CBC melaporkan, mengutip data dari Pusat Anti Penipuan Kanada (CAFC). Ini adalah sembilan kali ganda daripada tahun 2020, penyiar itu berkata, menambah bahawa setengah daripada kerugian ini berkaitan dengan penipuan kriptowang.

Menurut Alex, Kanada telah menjadi sangat popular dengan penipu kerana tindakan pendakwaannya yang longgar terhadap aktiviti sedemikian. “Saya lihat bahawa Kanada adalah sasaran No. 1. Saya fikir ia adalah kerana penguatkuasa undang-undang tidak melakukan sebarang pendakwaan yang sebenar terhadap penipu,” katanya kepada CBC. “Saya fikir ini memberi kesan, kepada penipu, bahawa Kanada adalah sasaran mudah.

Penjenayah mengaitkan mangsa mereka melalui iklan media sosial di Facebook dan platform lain yang menawarkan pelaburan kriptowang berisiko rendah, berpulangan tinggi, CBC melaporkan. Iklan sedemikian dilaporkan kerap menampilkan imej pemimpin awam Kanada yang terkenal, seperti Perdana Menteri Justin Trudeau atau ketua pembangkang Pierre Poilievre, dengan anggapan mempromosikan pelaburan tersebut.

Menurut CBC, penipu mula merekrut orang khusus untuk bekerja dengan “Kanada sahaja.” Seorang wartawan Radio Kanada berjaya memohon untuk “pekerjaan” sedemikian di pusat panggilan berpangkalan di Kiev yang secara eksklusif menargetkan Kanada.

Agen-agen sedemikian ditawarkan gaji asas bulanan $1,200 dan komisen 10% atas semua wang yang dicuri. Mereka yang mampu mendapatkan $100,000 daripada mangsa mereka setiap bulan boleh melihat gaji mereka meningkat kepada $1,500, lapor penyiar itu.

Menurut Alex, wang yang dicuri boleh kemudian digunakan untuk membiayai aktiviti jenayah lain. “Ia akan menyusup ke dalam pihak berkuasa. Kita tidak tahu di mana wang itu pergi. Ia boleh pergi ke pasaran hitam, mungkin kepada dadah, mungkin kepada senjata… tujuan tidak diketahui,” beliau memberi amaran.

“Penjenayah ini suka Kanada,” kata Mark Solomons, penyiasat kanan di IFW Global, syarikat Australia yang mengkhususkan dalam pemulihan penipuan, kepada CBC. Menurut beliau, kerajaan tidak cukup berusaha untuk menuntut kes sedemikian, dan peluang penjenayah ditangkap “sangat tipis.

Beberapa agensi penguatkuasa undang-undang dan kementerian yang dihubungi oleh CBC, termasuk Pejabat Menteri Keselamatan Awam Dominic LeBlanc dan Pasukan Polis DiRaja Kanada, serta Kementerian Luar Negeri, enggan memberikan sebarang komen mengenai isu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.