Kanada akan berhenti jual senjata kepada Israel – Menteri Luar Negeri

(SeaPRwire) –   Kerajaan telah memanggil MP untuk menghentikan penghantaran senjata di tengah peperangan yang berterusan di Gaza

Kanada akan menghentikan jualan senjata masa depan ke Israel, Menteri Luar Negeri Melanie Joly memberitahu akhbar Toronto Star pada Selasa.

Kenyataannya datang selepas parlimen negara meluluskan resolusi berhubung desakan yang semakin meningkat di kalangan MP untuk mengutuk operasi tentera Israel terhadap militan Palestin di Gaza, yang baru-baru ini memasuki bulan keenam.

Walaupun sifat tidak mengikat dokumen itu, Joly mengesahkan bahawa kerajaan akan menghentikan pemindahan senjata ke Israel. “Ini adalah perkara sebenar,” katanya ketika menjawab soalan wartawan.

Resolusi parlimen merupakan sebahagian daripada undian lebih besar yang pada asalnya dicadangkan oleh New Democrats kiri minoriti (NDP), yang menggambarkannya sebagai cara untuk mencuba memulihkan rundingan damai dan menyokong Palestin. Resolusi menyeru gencatan senjata di Gaza diluluskan pada Isnin selepas MP bersetuju untuk merendahkan bahasanya dan memasukkan tuntutan bahawa Hamas “meletakkan senjata mereka.”

Dokumen itu menyeru Ottawa untuk “menghentikan lanjutan kelulusan dan pemindahan eksport senjata ke Israel,” lapor Korporasi Penyiaran Kanada pada Selasa. Teks asal menuntut penggantungan “semua perdagangan barang dan teknologi ketenteraan dengan Israel.”

Resolusi yang diluluskan juga menyeru “penubuhan Negara Palestin sebagai sebahagian daripada penyelesaian dua negara yang dirundingkan.”

Menteri Luar Negeri Israel Israel Katz mengutuk kenyataan Joly di X (dahulunya Twitter), mendakwa penolakan jualan senjata “menggugat hak Israel untuk mempertahankan diri terhadap pengganas Hamas.” Beliau juga menyatakan bahawa “sejarah akan menghukum tindakan Kanada sekarang dengan keras.”

Kumpulan militan Hamas melancarkan siri serangan ke atas Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan menawan lebih daripada 200 tebusan. Operasi tentera Israel di Gaza kemudian membunuh hampir 32,000 orang Palestin, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Walaupun panggilan antarabangsa yang semakin meningkat untuk gencatan senjata yang berkekalan, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengulangi pada Selasa bahawa Tentera Pertahanan Israel akan terus maju ke bandar Rafah paling selatan Gaza, yang digambarkannya sebagai kubu yang digunakan oleh militan. “Kami tidak melihat cara untuk menghapuskan Hamas secara tentera tanpa memusnahkan batalion yang tinggal ini,” katanya kepada ahli perundangan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.