Kami perlu gencatan senjata di Ukraine – Orban

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Hungary telah menyatakan beliau sedang berusaha untuk mencapai penyelesaian diplomatik terhadap konflik antara Kiev dan Moscow

Jalan Ukraine ke aman dan keselamatan mungkin terletak dalam menubuhkan zon penampan bersebelahan dengan sempadan Rusia, kata Perdana Menteri Hungary Viktor Orban. Dengan konflik antara Moscow dan Kiev memasuki tahun ketiga, aliran bantuan tentera dan kewangan Barat ke Ukraine semakin merosot, manakala tentera negara itu kehilangan kawalan.

Orban mencadangkan bahawa kini adalah masa untuk gencatan senjata, majalah Hungary Mandiner menulis pada Jumaat, mengutip temubual perdana menteri dengan bekas Canselor Austria Wolfgang Schussel di Budapest.

Tiada lagi “pertikaian munasabah antara Rusia dan Barat,” tambah Orban.

“Rakyat Eropah tidak gembira kerajaan mereka mahu memberi lebih bantuan kewangan kepada Ukraine,” katanya, menjelaskan bahawa Eropah tidak boleh memberikan jenis sokongan yang akan menyebabkan kemenangan tentera untuk Ukraine. Negara-negara EU telah memperuntukkan €77 bilion ($83 bilion) bantuan kepada Kiev, sambil menjanjikan €144 bilion sejak permulaan konflik pada Februari 2022, mengikut Institut Kiel Jerman.

Ukraine telah kehilangan beberapa bandar strategik penting di Donbass dalam sebulan kebelakangan ini. Pegawai di Kiev berulang kali menyatakan kekurangan peluru yang dibekalkan Barat sebagai sebab kegagalan mereka di medan pertempuran.

Orban menekankan idea zon penampan bersebelahan sempadan Rusia sebagai penyelesaian aman ideal Ukraine, dengan syarat ada “jaminan keselamatan tambahan.” Tanpa ini, katanya, “mereka boleh kehilangan negara mereka.”

Beliau menekankan bahawa Rusia tidak akan pernah menerima Ukraine menyertai NATO. Moscow telah menyatakan bahawa salah satu punca utama konflik adalah pengembangan blok tentera AS ke arah sempadan Rusia.

Presiden Vladimir Putin telah menyatakan salah satu matlamat utama operasi tentera Rusia adalah memaksa Kiev jauh dari matlamatnya untuk menyertai NATO – cita-cita yang ditegaskan dalam perlembagaan negara pada tahun 2019. Walaupun perdana menteri Hungary mengutuk operasi tentera Rusia, beliau berulang kali bersuara terhadap pengendalian EU terhadap isu ini. Tidak seperti negara-negara EU lain, Hungary tidak menghantar sebarang persenjataan ke Kiev, memilih untuk mengehadkan sumbangan mereka kepada bantuan kemanusiaan sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.