Jurutera Boeing diugut ‘kecederaan fizikal’ – CNN

(SeaPRwire) –   Seorang jurutera mendakwa dia telah ditargetkan oleh syarikat kerana menimbulkan kebimbangan tentang “tiada budaya keselamatan”

Ratusan orang mungkin mati kecuali raksasa aerangkasa Amerika Boeing menangani isu-isu keselamatan penting, telah memberitahu seorang pendedah kepada Senat AS, juga mendakwa bahawa dia telah dicadangkan dengan “keganasan fizikal” untuk membuat pengumuman awam, CNN telah melaporkan.

Sam Salehpour, seorang jurutera di Boeing, memberitahu dua mesyuarat jawatankuasa Senat pada hari Rabu bahawa dia telah mengemukakan kebimbangan keselamatan selama beberapa tahun tetapi telah “diabaikan” dan ditugaskan “untuk tidak mencipta kelewatan.”

“Masalah keselamatan yang saya lihat di Boeing, jika tidak ditangani, boleh menyebabkan kegagalan katastropik pesawat komersial yang akan menyebabkan kehilangan ratusan nyawa,” katanya.

Keterangannya datang ketika Boeing berjuang dengan akibat daripada krisis keselamatan utama. Kebimbangan telah dibangkitkan selepas insiden pada MAX 737 pada Januari, apabila penerbangan Alaska Airlines yang bertolak ke California dari Portland, Oregon, terpaksa berpusing kembali selepas panel pintu terbang pada ketinggian 16,000 kaki (4,900 meter), menyakiti beberapa daripada 171 penumpang di atas kapal dan menyedut pakaian dan telefon bimbit keluar dari pesawat.

Selepas mengemukakan kebimbangan, Salehpour berkata “Saya telah ditugaskan untuk tidak mencipta kelewatan. Saya telah diberitahu dengan terus terang untuk bersara.” Tiada budaya keselamatan di Boeing, dia mendakwa, mendakwa bahawa pekerja yang menimbulkan kebimbangan “diabaikan, dikecilkan, dicadangkan, disisihkan dan lebih buruk.”

Jurutera itu menekankan bahawa dia memberi keterangan kerana keyakinannya bahawa Boeing “mengeluarkan pesawat yang cacat.” Dia menyatakan amalan yang dikatakan oleh pembuat pesawat, termasuk orang melompat pada bahagian pesawat untuk membetulkan ketidakselarasan antara bahagian pesawat jet.

Salehpour dilaporkan telah mendesak Boeing untuk menghentikan semua pesawat 787 untuk pemeriksaan. Lembaga Penerbangan Persekutuan AS mengatakan ia sedang menyiasat dakwaan bahawa Boeing mengambil langkah-langkah pintas untuk mengurangkan kesesakan pengeluaran ketika membuat 787. Salehpour juga menimbulkan isu-isu tentang pengeluaran 777, pesawat jet berbadan lebar lain.

Boeing tidak mempunyai sebarang saksi di kedua-dua mesyuarat, menurut CNN, tetapi dalam brifing awal minggu ini syarikat itu mempertahankan piawaian pengeluarannya. Pengeluar itu berkata bahawa dalam 13 tahun perkhidmatan, armada 787 dengan selamat mengangkut lebih daripada 850 juta penumpang dalam lebih daripada 4.2 juta penerbangan, manakala armada 777 dengan selamat terbang lebih daripada 3.9 bilion penumpang di seluruh dunia.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Boeing Dave Calhoun mengumumkan pada bulan Mac bahawa beliau akan meletak jawatan menjelang akhir tahun semasa, pergerakan yang dilihat sebagai gegaran pengurusan utama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.