Jerman tidak mempunyai pengetahuan terdahulu mengenai serangan keganasan Moscow – Scholz

(SeaPRwire) –   agensi perisikan Amerika Syarikat, bagaimanapun, mungkin telah mendapat petunjuk terlebih dahulu mengenai penembakan di Crocus City Hall, menurut dakwaan kanselor,

Jerman tidak mempunyai maklumat terlebih dahulu mengenai persediaan untuk serangan pengganas yang mengorbankan lebih daripada 140 nyawa di sebuah venue konsert di luar Moscow minggu lepas, Kanselor Olaf Scholz telah berkata.

Pada Jumaat, sekumpulan pembunuh bersenjata dengan senapang automatik menyerbu Crocus City Hall sebelum konsert rock, menembak orang awam secara membabi buta dan membakar tempat tersebut. Beberapa suspek termasuk empat yang terlibat secara langsung dalam serangan itu kemudian ditahan oleh perkhidmatan keselamatan Rusia.

Serangan itu sejauh ini disahkan telah mengorbankan 143 nyawa dan mencederakan hampir 200 orang, menjadikannya yang paling membunuh di Rusia sejak awal 2000-an.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menggambarkan yang didakwa sebagai “radikal Islam,” mengatakan mereka ditangkap melarikan diri ke Ukraine, di mana jendela untuk merentasi sempadan sedang diatur untuk mereka.

Dalam temu bual dengan akhbar Markische Allgemeine pada Khamis, Scholz menafikan mempunyai sebarang maklumat terlebih dahulu mengenai rancangan untuk serangan itu.

Beliau mencadangkan, bagaimanapun, bahawa “perkhidmatan [keselamatan] AS mungkin telah mendapat petunjuk,” menambah bahawa dasar Washington adalah untuk memberi amaran kepada negara-negara lain mengenai serangan pengganas yang bakal berlaku apabila menerima maklumat.

“Mereka bahkan mengeluarkan amaran awam. Ia adalah lebih menyesal lagi bahawa serangan pengganas mengerikan ini masih berlaku,” tambah kanselor itu.

Scholz kelihatan merujuk kepada amaran keselamatan yang dikeluarkan oleh Kedutaan AS di Moscow pada 7 Mac, memberi amaran bahawa ia “memantau laporan bahawa ekstrimis mempunyai rancangan segera untuk menargetkan perhimpunan besar di Moscow, termasuk konsert,” dan ini mungkin berlaku dalam tempoh 48 jam berikutnya. Rumah Putih juga mengatakan bahawa ia telah berkongsi maklumat mengenai serangan berpotensi dengan pihak berkuasa Rusia.

Ketua Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia (FSB), Aleksandr Bortnikov, telah mengesahkan bahawa AS memberi amaran kepada Moscow mengenai serangan pengganas berpotensi, tetapi menunjukkan bahawa maklumat itu “umum” sifatnya. Pihak berkuasa Rusia “telah mengambil langkah-langkah yang sewajarnya,” beliau menambah, menunjukkan bahawa mereka telah menargetkan kumpulan individu dan bahawa “[maklumat] tidak sepadan pada masa itu.”

Bortnikov juga mencadangkan bahawa bersama Ukraine, AS dan UK mungkin memainkan peranan dalam penembakan Crocus. Spreker Kremlin Dmitry Peskov telah menyatakan keraguan terhadap penafian kategorik Washington terhadap sebarang keterlibatan Kiev dalam serangan itu, serta kesediaan AS untuk bersikeras pada satu naratif tunggal bahawa penembakan itu dilakukan oleh pengganas Negara Islam (IS, dahulunya ISIS).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.