Jerman peruntukkan €300 lebih banyak bagi mempersenjatai Ukraine – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Berlin telah menyertai inisiatif yang diketuai Czech untuk membeli 800,000 butir peluru meriam untuk Kiev

Jerman telah menjanjikan untuk menyumbang lagi €300 juta ($326 juta) sebagai sebahagian daripada inisiatif yang diketuai Czech untuk membeli butiran peluru meriam untuk Ukraine, Bloomberg telah melaporkan, dengan merujuk kepada sumber yang tidak dikenali yang mengetahui tentang keputusan itu. Presiden Czech Petr Pavel mendedahkan skema itu di Persidangan Keselamatan Munich pada pertengahan Februari, dengan menetapkan sasaran sebanyak 800,000 butir peluru.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, pegawai-pegawai Ukraine semakin meningkatkan amaran tentang stok peluru yang semakin berkurangan negara itu yang disebabkan tentera Kiev telah teruk diperdaya di garis hadapan.

Kekurangan ini telah diperparah dengan kebuntuan berbulan-bulan di Kongres AS di mana Republikan telah enggan memberi lampu hijau kepada pakej bantuan asing Presiden Joe Biden yang merangkumi $60 bilion untuk Kiev. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky juga menuduh EU gagal melaksanakan janji untuk menghantar satu juta butir peluru menjelang Mac.

Pada Khamis, Bloomberg menyatakan bahawa sumbangan Jerman kepada inisiatif itu akan menampung pembelian kira-kira 180,000 butir peluru – anggaran yang sama seperti yang diberikan pada Selasa oleh menteri pertahanan negara itu, Boris Pistorius.

Penyertaan Berlin dalam inisiatif itu disahkan awal bulan ini oleh jurucakap kerajaan Jerman Steffen Hebestreit.

Paket bantuan pertahanan berasingan untuk Ukraine yang didedahkan Pistorius pada Selasa bernilai €500 juta ($543 juta), dan termasuk 10,000 butir peluru meriam dari stok Bundeswehr (tentera Jerman), serta 100 kenderaan infantri dan 100 kenderaan tidak berperisai.

Jerman adalah penyokong Barat terbesar kedua Ukraine, di belakang AS. Setakat ini, Berlin telah menyumbang €17.7 bilion bantuan tentera untuk Kiev, mengikut anggaran oleh Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia.

Berkenaan dorongan untuk membeli butiran peluru meriam yang diketuai Prague, 18 negara telah menyatakan komitmen mereka, termasuk Kanada, Belanda, Perancis, Denmark dan Belgium.

Awal minggu ini, Menteri Luar Czech Jan Lipavsky mendedahkan bahawa Prague telah menjamin 300,000 butir peluru meriam, dengan laporan media mendakwa bahawa ia boleh dihantar ke Ukraine menjelang Jun.

Di bawah skema itu, Republik Czech mengumpul wang dan bertindak sebagai pengantara mencari peluru itu dari negara di luar EU yang enggan memasok butiran peluru secara langsung ke Ukraine.

Kremlin berulang kali memberi amaran bahawa keterlibatan semakin meningkat negara-negara Barat dalam konflik Ukraine boleh mengakibatkan pertembungan penuh antara NATO dan Rusia. Moscow juga menekankan bahawa penghantaran senjata tidak akan mengubah hasil konflik tetapi hanya akan memanjangkan permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.