Jerman mengambil tindakan keras terhadap penunjuk perasaan pro-Palestin (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Polis Berlin telah menangkap 75 orang selepas bertembung dengan penunjuk perasaan yang berkemah di luar Bangunan Kanselori

Berpuluh-puluh orang telah ditangkap di Berlin pada Jumaat apabila polis Jerman bergerak untuk membersihkan kem pro-Palestin yang didirikan di luar bangunan Kanselori selama dua minggu.

Para aktivis yang tinggal di kem, yang terdiri daripada 20 buah tenda, telah menuntut supaya penghantaran senjata Jerman ke Israel dihentikan kerana Negara Yahudi itu terus mengepung Gaza. Para penunjuk perasaan juga telah mengutuk pengkriminalan gerakan solidariti Palestin.

Pihak berkuasa Jerman telah menuduh para penunjuk perasaan melakukan kesalahan jenayah seperti menghasut kebencian dan menggunakan simbol serta slogan yang tidak dibenarkan. Para penunjuk perasaan juga didakwa telah melanggar sekatan seperti yang melindungi kawasan hijau.

“Perlindungan perhimpunan tidak dapat dijamin pada masa ini kerana keselamatan dan ketenteraman awam terdedah kepada risiko yang ketara,” kata jurucakap polis Anja Dierschke yang dikutip oleh DW.

Pada Jumaat, polis bergerak untuk membersihkan kem dan boleh dilihat bertembung dengan berpuluh-puluh aktivis. Video menunjukkan pegawai menangkap orang, sesetengah daripada mereka memberontak dan menjerit “Viva, viva Palestina.”

Menurut polis, kira-kira 150 pegawai dikerahkan ke Bangunan Kanselori untuk menurunkan tenda. Tujuh puluh lima tangkapan telah dibuat terhadap penunjuk perasaan dan penyokong lain yang didakwa melanggar Akta Perhimpunan Aman.

Para penunjuk perasaan pula menegaskan bahawa pihak berkuasa Jerman tidak berhak untuk membersihkan kem tersebut.

“Kami telah aman tetapi kami telah dikacau oleh polis setiap hari yang telah memberikan kami sekatan paling bodoh,” kata seorang aktivis bernama Nassar.

“Mereka telah melarang kami daripada menggunakan bahasa selain daripada bahasa Jerman atau Inggeris, mereka telah mengkriminalisasikan doa kami, lagu kami, bengkel kami, dan kini alasan rasmi mereka ialah bahawa kami mempunyai sofa yang merosakkan rumput … Di Jerman, merosakkan rumput lebih teruk daripada melakukan genosid,” kata Nassar kepada DW.

“Selamat datang ke Jerman, di mana membunuh 35,000 orang lebih teruk daripada sedikit merosakkan rumput,” komen penunjuk perasaan lain, merujuk kepada jumlah kematian yang dinyatakan oleh pihak berkuasa kesihatan Gaza semasa serangan balas tidak berperikemanusiaan Israel terhadap enklaf Palestin itu.

Pengepungan Israel datang sebagai tindak balas kepada serangan Hamas pada 7 Oktober, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan 250 orang diambil sebagai tebusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.