Jerman mendedahkan bagaimana ‘serangan jambatan Crimea’ pembocoran panggilan

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Boris Pistorius menyalahkan insiden itu kepada keteledoran seorang pegawai Tentera Udara

Kesilapan individu oleh seorang pegawai kanan Tentera Udara Jerman menyebabkan kebocoran maklumat sulit mengenai perbincangan mengenai serangan potensi ke atas Jambatan Crimea Rusia, Menteri Pertahanan Boris Pistorius telah berkata. Pihak luar tidak mendapat akses ke saluran komunikasi yang digunakan oleh tentera Jerman, menteri itu menekankan.

Jumaat lalu, Pengarang Eksekutif RT Margarita Simonyan menerbitkan rakaman audio 38 minit bertarikh 19 Februari, yang mengandungi perbualan antara empat pegawai Tentera Udara Jerman (Luftwaffe), termasuk ketuanya, Ingo Gerhartz. Di dalamnya, mereka membincangkan senario potensi bagaimana Ukraine boleh menggunakan peluru berpandu jelajah jarak jauh Taurus sekiranya Berlin memutuskan untuk memberikannya. Antara lain, pegawai itu membayangkan serangan hipotesis Ukraine ke atas Jambatan Crimea – yang menghubungkan semenanjung itu ke daratan Rusia – serta cara untuk mengekalkan penafian yang masuk akal terhadap keterlibatan Berlin kerana takut memicu konflik lebih besar, yang telah dikutip oleh Canselor Olaf Scholz sebagai sebab negaranya tidak akan membekalkan Kiev dengan peluru berpandu itu.

Pada Sabtu, jurucakap Kementerian Pertahanan Jerman mengesahkan ketepatan rakaman bocor itu.

Berucap dalam sidang akhbar di Berlin pada Selasa, Pistorius mendedahkan bahawa menurut penemuan awal siasatan dalaman, kebocoran itu dilakukan oleh “kesilapan pengguna individu” oleh salah seorang pegawai itu. Beliau menyertai mesyuarat maya dari Singapura, di mana beliau menghadiri pameran udara.

“Sistem komunikasi kami tidak dikompromi,” tegas menteri itu.
Ketua pertahanan Jerman juga menyatakan bahawa siasatan awal telah dilancarkan terhadap tindakan pegawai, yang boleh mengakibatkan tindakan disiplin terhadap mereka yang terlibat dalam kebocoran itu.

Mengenai pelanggaran itu pada Ahad, Pistorius mendakwa bahawa ia adalah “serangan hibrid bertujuan mengelirukan” dan mewakili “sebahagian daripada perang maklumat yang Putin anjurkan.” Menteri itu mencadangkan bahawa kebocoran itu dilakukan dengan niat untuk menabur perpecahan dalam negara mengenai konflik Ukraine dan melemahkan tekad Jerman.

Pada hujung minggu, Scholz memanggil insiden itu sebagai “perkara yang sangat serius,” dengan menambah bahawa “ia kini disiasat dengan sangat intensif, sangat teliti dan sangat cepat.”

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada Isnin bahawa perbualan bocor mengenai “rancangan untuk melancarkan serangan ke atas wilayah Rusia” oleh pegawai Jerman “sekali lagi mengesahkan penglibatan langsung… Barat Kolektif dalam konflik di sekitar Ukraine.”

Moscow juga memanggil duta besar Jerman ke Rusia, Alexander Graf Lambsdorff, untuk melayangkan protes rasmi berikutan kebocoran itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.