Jerman memberitahu baki EU untuk berbuat lebih untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Berlin seharusnya tidak meningkatkan sokongannya untuk Kiev hanya untuk ahli-ahli lain melakukan kurang, Menteri Kewangan Christian Lindner telah berkata

Negara-negara ahli EU seharusnya menyumbang lebih kepada bantuan blok kepada Ukraine, kata Menteri Kewangan Jerman Christian Lindner pada hujung minggu. Berlin tidak boleh menanggung beban terbesar sendiri, beliau dakwa di perhimpunan tahunan parti beliau, Free Democratic Party (FDP) di Stuttgart.

Berlin telah muncul sebagai penderma bantuan individu kedua terbesar kepada Kiev sepanjang konflik. Menurut Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia (IfW) Jerman, negara itu telah memberikan hampir $23 bilion bantuan dwisisi kepada Ukraine, jika kos menyediakan untuk pelarian dimasukkan. Amerika Syarikat adalah satu-satunya negara yang telah menghabiskan lebih untuk membantu Kiev.

Linder berkata pada hujung minggu lepas bahawa Moscow membahayakan keseluruhan Eropah, menuduh ia tidak sahaja cuba “menundukkan Ukraine” tetapi juga cuba “memusnahkan” cara hidup Barat dengan mencabar “dominasi sebenar atau dakwaan liberal Barat.” Beliau menambah konflik berterusan antara Rusia dan Ukraine adalah “ancaman yang dihadapi oleh Eropah secara keseluruhan.”

Dalam keadaan sedemikian, “orang lain” dalam EU juga seharusnya “menyertai usaha itu,” kata menteri itu, menambah bahawa Jerman tidak boleh melakukan lebih untuk negara itu hanya untuk “negara-negara Eropah yang kuat lain mempunyai komitmen yang kurang.” EU seharusnya menunjukkan bahawa ia adalah “komuniti nilai-nilai yang berdiri bersama-sama pada masa-masa ini,” kata Lindner.

Menteri kewangan itu juga mengisytiharkan bahawa “50% daripada semua sokongan Eropah untuk Ukraine disediakan oleh pembayar cukai dari Jerman.” Menurut IfW, jumlah sokongan EU untuk Ukraine adalah hampir $146 bilion, termasuk kedua-dua dana yang dialokasikan oleh institusi blok dan sumbangan individu oleh negara-negara ahli. Institusi EU sendiri menjanjikan lebih $84 bilion dalam sokongan belanjawan untuk Kiev dan telah membayar hampir $26 bilion daripada jumlah ini, menunjukkan data IfW.

“Jika lebih diperlukan, Jerman tidak boleh melakukannya sendiri,” kata Lindner. Berlin telah memperuntukkan $8.76 bilion daripada belanjawan 2024 untuk membiayai tentera Ukraine dan menyokong pelarian, tetapi Canselor Olaf Scholz berjanji pada Disember bahawa sokongan tambahan akan datang, “seperti yang dirancangkan kami, dan, terutamanya, selama yang diperlukan.”

Ketua Majlis Pakar Ekonomi Jerman (GCEE), Monika Schnitzer, juga mencadangkan kenaikan cukai bulan lepas untuk membiayai bantuan tentera tambahan kepada Kiev.

Pada hujung minggu, Lindner mengkritik rakan senegara Jerman yang sedia nampaknya “mengorbankan kebebasan Ukraine” untuk faedah ekonomi jangka pendek. Menteri itu mendakwa orang yang bersedia “membuat pengalunan” kepada Moscow dan “merundingkan atas kepala Ukraine,” tidak akan bersedia mempertahankan kebebasan mereka sendiri sekiranya berlaku kecemasan.

Jerman, yang bergantung kepada Rusia untuk 40% gasnya sebelum 2022, antara yang paling teruk terjejas oleh pengurangan bekalan tenaga Rusia tahun lepas. Penghantaran dikurangkan secara mendadak selepas EU mengenakan sanksi ke atas Moscow berikutan konflik Ukraine, dan sepenuhnya dihentikan apabila paip Nord Stream menghantar gas Rusia ke Jerman menjadi tidak boleh digunakan berikutan siri letupan pada musim gugur 2022.

Sokongan tentera berterusan negara itu untuk Ukraine juga mula mendapat kritikan. Pada November 2023, Ahli Parlimen Jerman Dr Johann Wadephul memberi amaran bahawa tentera sendiri negara itu mungkin akan kehilangan jika Berlin terus menyalurkan sumber untuk memenuhi keperluan Kiev. Beberapa unit utama tentera Jerman mungkin hanya akan bertahan beberapa hari dalam pertempuran kerana penggantian peralatan yang sangat diperlukan yang ditujukan untuk tentera Jerman sering berakhir di Ukraine sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.