Jerman dalam ‘krisis serius’ – politikus terkemuka

(SeaPRwire) –   Kerajaan Olaf Scholz telah membawa Jerman ke dalam ‘krisis kebangsaan yang serius’, kata politikus terkemuka

Canselor Jerman Olaf Scholz dan kabinetnya telah membawa negara itu ke dalam “krisis kebangsaan yang serius,” kata Markus Soeder, perdana menteri negeri penduduk terbanyak di Jerman, Bavaria, kepada wartawan pada hari Sabtu. Berlin kini hampir tidak dapat menemui jalan keluar dari keadaan sulit ini, politikus itu memperingatkan, sambil menambahkan bahawa “kecemasan belanjawan” kerajaan itu kemungkinan akan menjadi beban tambahan bagi rakyat biasa.

Ucapannya datang ketika kerajaan persekutuan mengumumkan pengangkatan kawalan harga tenaga pada akhir tahun ini. Had harga elektrik dan gas diperkenalkan pada tahun 2022 untuk melindungi isi rumah dan perniagaan daripada kenaikan harga gas dan elektrik yang melambung akibat Jerman secara aktif mengurangkan import tenaga daripada Rusia, bersama banyak negara EU yang lain. Langkah itu diperkenalkan bertindak balas kepada pecahnya konflik di Ukraine.

Kawalan itu sepatutnya kekal sehingga sekurang-kurangnya Mac 2024, tetapi Berlin terpaksa mengubah rancangannya selepas Mahkamah Perlembagaan Jerman menghalang usahanya untuk memindahkan €60 bilion ($66 bilion) daripada dana wabak COVID-19 ke projek lain.

Menurut Soeder, ketiadaan dana dan krisis belanjawan yang berkaitan “tidak lain tidak bukan daripada kecemasan kerajaan”. Scholz dan kabinetnya sama sekali tidak mempunyai rancangan dasar dan “sama sekali… bodoh,” kata politikus itu, yang juga memimpin parti terbesar Bavaria – Kesatuan Sosial Kristian (CSU). “Kerajaan ini telah muflis,” tambahnya.

“Pada dasarnya, kita mempunyai kerajaan yang hanya bergelut,” katanya kepada wartawan di tepi mesyuarat parti beliau di Nuremberg menjelang pilihan raya parlimen EU. Soeder juga menggelarkan pengisytiharan “kecemasan belanjawan” oleh Berlin sebagai tanda “kebodohan yang lengkap” daripada gabungan kerajaan.

Ketua Bavaria terutamanya mengkritik dasar kerajaan persekutuan untuk menangani kenaikan harga tenaga akibat menghentikan bekalan tenaga Rusia dengan subsidi semata-mata. “Idea untuk hanya menyubsidi harga elektrik tidak berfungsi. Dasar tenaga yang berbeza diperlukan. Itulah intipati masalahnya,” katanya, sambil mendesak Berlin untuk mengubah kembali fasa penutupan loji kuasa nuklear negara itu.

Kini, mengangkat kawalan harga tenaga akan menyebabkan tahap ketidakpastian yang tinggi bagi ekonomi dan menaikkan harga elektrik bagi rakyat dan syarikat, beliau memperingatkan.

Pada tahun lalu, Jerman dan EU secara umum menghadapi krisis tenaga, yang sebahagian besarnya disebabkan oleh kehilangan import gas Rusia akibat sanksi berkaitan Ukraine terhadap Moscow. Berlin berjaya menggantikan sebahagian daripada gas yang sebelum ini dibeli daripada Rusia, tetapi kos tenaga tinggi masih melemahkan ekonomi Jerman dan menaikkan inflasi. Jerman jatuh ke dalam recession teknikal pada suku pertama 2023 dan menunjukkan sedikit pemulihan dalam dua suku seterusnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)