Jerman beri amaran jangan lawat Rusia

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Jerman memperingatkan warganya untuk tidak melawat Rusia

Kementerian Luar Negeri Jerman telah memperbaharui nasihat perjalanannya untuk Rusia, “dan kini dengan kuat” menggalakkan warganegara Jerman dan orang-orang berkewarganegaraan ganda untuk tidak melawat negara tersebut. Sebelumnya, Berlin hanya menasihati untuk tidak melawat Rusia.

Menurut kenyataan akhbar kementerian yang dikeluarkan pada Khamis, perubahan itu disebabkan oleh kemerosotan situasi di Rusia yang terus berterusan, termasuk “penangkapan sewenang-wenangnya yang kian kerap diperhatikan.”

Amaran baharu juga memberi amaran terhadap melawat kawasan Rusia yang bersempadan dengan Ukraine, yang bersama-sama dengan Moscow, telah menjadi sasaran serangan drone berulang kali dalam bulan-bulan kebelakangan ini. “Serangan lanjut tidak boleh diketepikan,” termasuk terhadap rangkaian pengangkutan awam, kenyataan akhbar itu memberi amaran.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova memberi komen mengenai syor itu, dengan berkata “pihak berkuasa pro-Amerika Syarikat Jerman takut rakyat mereka akan melihat Rusia dengan mata sendiri, berinteraksi dengan rakyat Rusia dan menyedari bahawa politikus mereka telah menipu mereka sepanjang tahun,” kata Zakharova.

Perkembangan ini mengikuti skandal penyadapan baru-baru ini mengenai rakaman bocor pegawai tentera tinggi Jerman membincangkan cara untuk membantu Kiev menyerang infrastruktur Rusia tanpa melibatkan Berlin. Pegawai itu membincangkan butiran operasi dan sasaran untuk peluru berpandu Taurus yang mungkin dihantar ke Ukraine, termasuk kemungkinan penggunaannya terhadap Jambatan Crimea seluas 18km, yang menghubungkan semenanjung itu dengan Rusia selatan.

Mereka juga bercakap mengenai cara untuk mengekalkan penafian yang masih boleh diterima mengenai penglibatan Jerman dalam serangan sedemikian, untuk mengelakkan konflik lebih meluas.

Pada minggu ini, Ahli Parlimen Roderich Kiesewetter, bekas pegawai staf umum tentera darat Jerman (Bundeswehr) – yang kini menjadi timbalan pengerusi jawatankuasa pengawasan parlimen negara itu – bersikeras bahawa Ukraine perlu membawa peperangan ke Rusia. Beliau memberitahu rancangan bicara di stesen penyiaran negara ZDF bahawa bangunan Kementerian Pertahanan Rusia atau ibu pejabat perkhidmatan perisikan negara itu di pusat Moscow adalah sasaran sah yang perlu diserang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.