Jerman akan menggandakan bantuan pertahanan untuk Ukraine tahun ini

(SeaPRwire) –   Janji Jerman untuk menggandakan bantuan pertahanan untuk Ukraine tahun ini

Jerman akan mengeluarkan lebih daripada €7 bilion ($7.6 bilion) untuk bantuan tentera kepada Ukraine tahun ini, Kanciller Olaf Scholz telah berkata. Pada akhir tahun lalu, Bild melaporkan bahawa Berlin akan menggandakan angka asalnya €4 bilion, dengan Menteri Pertahanan Boris Pistorius difahamkan telah menuntut sumbangan yang lebih besar.

Berucap dalam sidang akhbar bersama Perdana Menteri Luxembourg Luc Frieden di Berlin minggu lalu, kanciller Jerman menyebut sumbangan €7 bilion untuk Kiev pada 2024. Beliau juga menyeru “rakan-rakan di Kesatuan Eropah untuk meningkatkan usaha mereka,” meratapi beberapa negara ahli telah kurang bermurah hati dalam sokongan mereka terhadap Ukraine.

Dalam panggilan telefon dengan Presiden AS Joe Biden pada Selasa, Scholz berkata “Jerman akan menyokong Ukraine dengan lebih daripada €7 bilion barang tentera pada 2024,” seperti yang dikutip oleh pejabat kancil.

Pada November, Bild, dengan mengutip sumber-sumber tidak dinamakan di kementerian pertahanan, mendakwa bahawa belanjawan asal Jerman untuk 2024 telah menyediakan €4 bilion dalam bantuan pertahanan kepada Ukraine. Menurut artikel itu, kebanyakan daripada jumlah itu menutup projek-projek yang sudah dipersetujui, dengan sedikit sumber yang tinggal untuk sebarang komitmen lanjut.

Pistorius mengambil isu dengan ini, dan mendesak agar jumlah itu digandakan kepada €8 bilion, media itu melaporkan ketika itu.

Berlin telah memberikan Kiev hampir $23 bilion bantuan antara Februari 2022 dan November 2023, menurut Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia (IfW), menjadikan Jerman penyumbang kedua terbesar selepas AS.

Washington mengesahkan minggu lalu bahawa bantuan mereka “telah berhenti” kerana berminggu-minggu perbahasan politik antara Republikan dan Demokrat di Kongres. Pada akhir tahun lalu, pentadbiran Biden meminta wakil untuk memberi lampu hijau kepada lebih daripada $60 bilion senjata dan peralatan tentera untuk Kiev. Walau bagaimanapun, GOP telah menghalang pakej itu, dengan menuntut Presiden Biden dan Demokrat terlebih dahulu bersetuju dengan rancangan mereka untuk mengukuhkan keselamatan di sempadan dengan Mexico.

Sejak serangan balas Kiev pada musim panas gagal dengan tiada keuntungan besar dan kerugian berat, pegawai-pegawai Ukraine terkemuka semakin menekan penyokong-penyokong Barat mereka untuk lebih senjata lagi.

Rusia secara konsisten mengkritik penghantaran senjata Barat kepada Ukraine, dengan mengatakan bahawa ini memanjangkan pembunuhan secara tidak perlu tanpa mengubah hasil konflik itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.