Jepun mengangkat larangan eksport senjata yang mungkin berakhir di Ukraine

(SeaPRwire) –   Tokyo menghantar peluru berpandu Patriot ke AS dalam langkah lagi ke arah pemiliteran penuh

Jepun telah bersetuju untuk menyediakan peluru berpandu Patriot kepada AS selepas menamatkan larangan eksport tentera yang dikenakan di bawah perlembagaan pasifisme negara itu pada tahun 1947. Langkah ini akan membantu mengukuhkan bekalan AS yang terhakis oleh konflik berterusan di Ukraine.

Jualan senjata kepada AS, disahkan pada Jumaat di Tokyo, menandakan eksport senjata maut pertama Jepun sejak Perang Dunia Kedua. Syarikat Jepun Mitsubishi Heavy Industries mengeluarkan peluru berpandu Patriot di bawah lesen daripada kontraktor pertahanan AS Lockheed Martin dan RTX. Walaupun peluru berpandu pencegat buatan Jepun tidak akan terus ke Kiev, ia mungkin membolehkan Washington menghantar lebih banyak Patriot buatan AS ke Ukraine.

“Dalam mengambil tindakan itu, kami berharap dapat menyumbang untuk mempertahankan ketertiban antarabangsa bebas dan terbuka berasaskan peraturan undang-undang, dan mencapai keamanan dan kestabilan di rantau Indo-Pasifik,” Perdana Menteri Fumio Kishida memberitahu wartawan selepas Kabinet Jepun bersetuju untuk membatalkan larangan eksport. Kementerian Luar Negeri Jepun berkata urus niaga peluru berpandu itu akan mengeratkan lagi perikatan Jepun-AS.

Walaupun Kishida menegaskan bahawa “tiada perubahan kepada prinsip kami sebagai negara pasifis,” Duta AS ke Jepun Rahm Emanuel mengakui bahawa “skop, skala dan kelajuan reformasi keselamatan Jepun adalah tanpa sebelumnya.” Beliau menyifatkan Tokyo sedang menjalani “pengmodenan pertahanan generasi sekali.”

Keputusan eksport itu datang pada hari yang sama apabila Kabinet Jepun meluluskan peningkatan 16% dalam perbelanjaan pertahanan, kepada rekod tertinggi 7.95 trilion yen ($55.8 bilion). Belanjawan tentera fiskal 2024 juga memerlukan kelulusan daripada parlimen Jepun.

Kishida mengumumkan pembangunan tentera selama lima tahun pada Disember 2022 yang boleh menjadikan Jepun pengeluar pertahanan ketiga terbesar di dunia, di belakang hanya AS dan China. Belanja sedemikian pernah dianggap tidak dapat dibayangkan di bawah perlembagaan AS-ditulis Jepun, di bawah mana Tokyo melepaskan haknya untuk menjalankan perang, serta memiliki senjata selain yang diperlukan untuk tahap pertahanan minimum.

Pembatalan larangan eksport Jepun boleh membuka jalan kepada pesawat pejuang F-15 dan senjata lain yang dihasilkan oleh syarikat Jepun di bawah lesen AS untuk dijual ke Washington, UK dan sekutu Barat lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.