Jeneral Israel menganggarkan kos mempertahankan diri terhadap serangan – media

(SeaPRwire) –   Ia dilaporkan menelan kos lebih daripada $1.3 bilion untuk peluru berpandu pencegat dan bahan lain untuk menembak jatuh serangan udara Iran

Israel mendakwa berjaya mempertahankan dirinya terhadap serangan drone dan peluru berpandu pada Sabtu lalu oleh Iran, tetapi usaha itu dilaporkan datang dengan harga yang tinggi.

Pencegat, bahan api jet dan bahan lain yang digunakan untuk menembak jatuh kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) dan peluru berpandu Iran menelan kos sekitar 4 bilion hingga 5 bilion shekel ($1.06 bilion hingga $1.33 bilion), menurut Brigedier Jeneral Reem Aminoach kepada media tempatan outlet pada Ahad. Anggaran itu hanya termasuk kos langsung Israel, dan tidak mengira senjata yang banyak digunakan oleh AS dan sekutu lain dalam membantu mempertahankan serangan itu.

Aminoach, yang dahulunya penasihat kewangan kepada ketua turus tentera darat Israel (IDF), berkata Jerusalem Barat menggunakan munisi seperti peluru berpandu pencegat Arrow dan David’s Sling, yang mempunyai kos satu unit sekitar $3.5 juta dan $1 juta. Beliau juga termasuk perbelanjaan sorti untuk pesawat pejuang yang mengerjakan sebahagian besar kerja dalam menembak jatuh drone Iran.

Jeneral itu meratapi bahawa ia jauh lebih murah bagi Iran untuk melancarkan serangan itu berbanding bagi Israel untuk mempertahankan dirinya. “Serangan itu menelan kos kurang daripada 10% daripada apa yang ia kostkan kami untuk mempertahankan daripadanya,” katanya kepada Ynet. “Pada masa hadapan – dalam setahun, dua tahun, atau lima tahun – mereka boleh melaksanakan 50 serangan sedemikian. Dan katakanlah jika bajet bersih IDF pada 2023 adalah 60 bilion shekel, dengan kurang daripada ganda itu anda tidak mempunyai peluang untuk mencapai situasi di mana kita dapat mengekalkan jumlah yang diperlukan.”

Tentera Darat Israel mendakwa 99% daripada lebih daripada 300 drone bunuh diri dan peluru berpandu yang dilancarkan dari wilayah Iran berjaya dihalang. Semua UAV dan peluru berpandu krus dilaporkan telah ditembak jatuh, kata jurucakap Daniel Hagari, manakala beberapa peluru berpandu balistik berjaya menembusi pertahanan Israel.

Projektil-projektil itu jatuh di Pangkalan Tentera Udara Nevatim dan menyebabkan “hanya kerosakan kecil kepada infrastruktur,” kata jurucakap itu. Beliau menambah bahawa drone yang dilancarkan oleh militan yang disokong Iran di Iraq dan Yaman gagal mencapai wilayah Israel. Mangsa tunggal adalah kecederaan serpihan pada seorang gadis Bedouin Israel berusia 10 tahun yang terkena ketika tidur di rumahnya di selatan Israel.

Serangan Sabtu itu datang sebagai tindak balas kepada serangan udara pada 1 April yang mengorbankan tujuh pegawai tentera Iran, termasuk dua panglima kanan, di konsulat Tehran di Damsyik. Israel bersumpah akan “mengenakan harga” ke atas Iran kerana menyerang balik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.