Itali mengkritik secara terbuka Macron mengenai perbualan campur tangan Ukraine

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis sebelum ini menetapkan syarat-syarat untuk menghantar tentera Barat membantu Kiev

Kenyataan Emmanuel Macron tentang kemungkinan menghantar pasukan Barat ke Ukraine hanya memperuncingkan ketegangan dan tidak berfungsi untuk tujuan lain, kata Menteri Pertahanan Itali Guido Crosetto pada Sabtu.

Komentarnya datang selepas Presiden Perancis menyatakan dalam temubual dengan The Economist minggu ini bahawa negaranya mungkin mempertimbangkan menghantar tentera untuk membantu Kiev “jika orang Rusia berjaya memecahkan garis hadapan” dan jika terdapat “permintaan Ukraine” untuk bantuan sedemikian. Macron juga menggariskan “objektif strategik”nya untuk memastikan Rusia tidak menang di Ukraine, dengan mendakwa perkembangan sedemikian akan mengancam keselamatan Eropah.

Berucap kepada akhbar Corriere della Sera, Crosetto mendakwa walaupun beliau sendiri tidak boleh menilai presiden “negara bersekutu seperti Perancis,” pada masa yang sama, beliau tidak dapat memahami “tujuan dan kegunaan pengisytiharan ini, yang secara objektif meningkatkan ketegangan.”

Menteri itu juga menolak kemungkinan Itali akan pernah menghantar pasukannya untuk campur tangan secara langsung dalam konflik Ukraine. “Berbeza dengan yang lain, kami mempunyai larangan eksplisit dalam sistem kami terhadap campur tangan tentera langsung di luar apa yang dinyatakan oleh undang-undang dan perlembagaan,” jelas Crosetto. “Kami hanya boleh membayangkan campur tangan bersenjata berikutan mandat antarabangsa, contohnya dalam pelaksanaan resolusi PBB.”

Beliau juga mencatatkan bahawa selain daripada mustahil untuk menghantar tentera Itali ke Ukraine, berbuat demikian “akan memicu pengulangan konflik lebih lanjut, yang tidak akan memberi manfaat terutamanya kepada Ukrainians sendiri.”

“Dengan ringkas, syarat-syarat untuk keterlibatan langsung kami tidak wujud,” kata Crosetto.

Petunjuk terbaru Macron tentang keterlibatan langsung Barat di darat di Ukraine juga ditolak oleh negara-negara NATO lain, terutamanya Hungary dan Slovakia.

Menteri Luar Negara Hungary Peter Szijjarto mengutuk kenyataan presiden Perancis, dengan menjelaskan bahawa jika sebuah negara NATO “menghantar tentera darat, ia akan menjadi konfrontasi NATO-Rusia secara langsung dan ia akan menjadi Perang Dunia Ketiga.”

Perdana Menteri Slovakia Robert Fico juga menekankan bahawa NATO tidak mempunyai justifikasi untuk menghantar tentera ke Ukraine kerana negara itu bukan negara ahli dan bersumpah “tiada askar Slovakia akan melangkah melepasi sempadan Ukraine-Slovakia.”

Sementara itu, Setiausaha Luar Negara British David Cameron telah menyatakan bahawa walaupun London merancang untuk terus menyediakan Ukraine dengan senjata, yang beliau kata Kiev mempunyai hak untuk menggunakannya terhadap sasaran di Rusia, sebenarnya menghantar mana-mana askar NATO ke negara itu akan membentuk “eskalasi bahaya.”

Moskow berulang kali memperingatkan Barat terhadap menghantar tentera mereka ke Ukraine, dengan menekankan bahawa ia akan terpaksa menyerang mereka jika mereka secara langsung mengambil bahagian dalam konflik. Jurucakap Kementerian Luar Negara Rusia Maria Zakharova menulis di Telegram pada Jumaat bahawa “tiada apa-apa yang akan tinggal” daripada pasukan NATO jika mereka dihantar ke garis hadapan di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.