Israel umumkan rampasan tanah besar-besaran di Tebing Barat

(SeaPRwire) –   Menteri baru berjanji untuk terus menyokong pergerakan penempatan yang haram menurut undang-undang antarabangsa

Kerajaan Israel telah menetapkan hampir 2,000 ekar di Tebing Barat sebagai tanah milik negara dalam langkah yang digambarkan oleh kumpulan hak sebagai pengambilan tanah terbesar di wilayah Palestin diduduki dalam dekad.

Penggalakan penempatan Yahudi di Tebing Barat adalah haram menurut undang-undang antarabangsa. Pada tahun 2016, Majlis Keselamatan PBB menggambarkannya sebagai “penghalang utama kepada visi dua negara yang hidup berdampingan dalam damai dan keamanan.”

Walaubagaimanapun, Menteri Kewangan Bezalel Smotrich mengatakan bahawa pengisytiharan tanah milik negara di Lembah Jordan pada Jumaat adalah “satu isu penting dan strategik.”

“Semasa ada mereka di Israel dan dunia yang cuba menghalang hak kita kepada Judea dan Samaria dan negara secara umumnya, kami menggalakkan pergerakan penempatan dengan kerja keras dan cara strategik merentasi negara,” kata Smotrich dalam kenyataan, seperti yang dikutip oleh Times of Israel.

Menurut media tempatan, penetapan plot tanah sebagai milik Israel membuka jalan untuk pembinaan rumah penempatan, serta untuk pembangunan komersial.

Pengawas penempatan aman Peace Now menggambarkan pengisytiharan itu sebagai terbesar sejak Persetujuan Oslo 1993, dengan menambah bahawa “tahun 2024 menandakan puncak dalam lingkupan pengisytiharan tanah negara.”

Kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memberi lampu hijau untuk pembinaan lebih 3,400 rumah penempatan baru bulan ini, menarik lebih kritikan daripada PBB dan Pihak Berkuasa Palestin.

“Tebing Barat sudah dalam krisis. Tetapi, keganasan penempatan dan pelanggaran berkaitan penempatan telah mencapai tahap baru yang mengejutkan, dan berisiko menghapuskan sebarang kemungkinan praktikal untuk menubuhkan Negara Palestin yang mampan,” ketua hak asasi manusia PBB Volker Turk berkata dalam laporannya kepada Majlis Keselamatan pada 8 Mac.

Smotrich berkata pada Februari bahawa pengembangan penempatan adalah tindak balas sah kepada serangan pengganas Palestin. “Musuh-musuh kita tahu bahawa sebarang kerosakan kepada kita akan membawa kepada lebih pembinaan dan lebih pembangunan dan lebih pegangan kita di seluruh negara,” beliau menulis di X (dahulunya Twitter).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.