Israel tidak akan menang dalam peperangan dengan Hezbollah – pegawai AS

(SeaPRwire) –   Tentera IDF sukar berjaya jika cuba berperang di dua barisan – pegawai Amerika Syarikat

Pasukan Israel dijangka menghadapi kesukaran untuk “berjaya” dalam perang di dua barisan menentang Hamas di Gaza dan Hezbollah di Lubnan, lapor Washington Post pada Ahad, dengan mengutip penilaian rahsia dari Agensi Perisikan Pertahanan (DIA) di Washington.

Tentera Pertahanan Israel (IDF) terlibat dalam pertukaran tembakan tit-for-tat dengan militan Hezbollah sejak permulaan perang dengan Hamas pada Oktober. Pertukaran ini terhad dalam skala sehingga baru-baru ini, dengan Hezbollah menyerang pangkalan perisikan Israel dengan peluru berpandu pada Sabtu sebagai tindak balas kepada Israel membunuh pemimpin kanan Hamas di Beirut beberapa hari sebelumnya.

Walaupun Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah berjanji untuk membuat “perubahan asas” kepada situasi keselamatan di sepanjang sempadan Lubnan, pegawai Amerika Syarikat telah memberi amaran peribadi kepadanya daripada membuka barisan kedua, lapor Washington Post.

“Jika dia melakukannya, penilaian rahsia baru dari Agensi Perisikan Pertahanan (DIA) mendapati bahawa akan sukar bagi Tentera Pertahanan Israel (IDF) untuk berjaya kerana aset dan sumber ketenteraannya akan tersebar terlalu tipis memandangkan konflik di Gaza,” dengan mengutip dua pegawai tanpa nama dan laporan klasifikasi oleh DIA.

Tentera Israel agak kecil dalam masa aman, bergantung kepada askar simpanan untuk meningkatkan bilangannya dalam masa konflik. IDF memanggil kira-kira 360,000 askar simpanan apabila perang dengan Hamas bermula, walaupun pegawai kanan Israel memberitahu Reuters minggu lepas bahawa bilangan tidak didedahkan akan segera dibebaskan dari tugas.

Di tengah pengurangan ini, Hezbollah telah terbuka tentang peranan mereka dalam konflik. Pemimpin kumpulan itu, Hassan Nasrallah, mendakwa pada November bahawa pasukannya telah mengikat kira-kira sepertiga tentera Israel di sepanjang sempadan Israel-Lubnan, menghalang mereka daripada dikerah ke Gaza. Beliau menambah bahawa pertembungan Hezbollah yang berterusan dengan IDF sedang menyebabkan “keadaan kebimbangan, menanti, panik, dan ketakutan di kalangan pimpinan politik dan tentera musuh.”

Beberapa pegawai Amerika Syarikat memberitahu Washington Post bahawa mereka bimbang Netanyahu mungkin menyerang Hezbollah untuk menyelamatkan kerjayanya. Pemimpin Israel menghadapi protes meluas sebelum permulaan perang, dan dikritik selepas itu kerana gagal mencegah serangan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang Israel.

“Konflik penuh skala antara Israel dan Lubnan akan melepasi pembunuhan beramai-ramai Perang Israel-Lubnan 2006 memandangkan persenjataan jarak jauh dan ketepatan Hezbollah yang jauh lebih besar,” kertas itu menyatakan, dengan mengutip pegawai yang juga memberi amaran bahawa kumpulan militan itu boleh melancarkan serangan peluru berpandu ke atas loji petrokimia dan reaktor nuklear Israel.

Washington juga bimbang konflik sedemikian boleh menarik Iran – penaung utama Hezbollah – dan akhirnya Amerika Syarikat, sumber kertas itu berkata.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken tiba di Jordan pada Ahad, sebelum lawatan ke Israel, Tebing Barat, Qatar, Emiriah Arab Bersatu, Arab Saudi dan Mesir. “Kami mempunyai fokus yang kuat untuk mencegah konflik ini merebak,” katanya, sebelum bertemu Raja Abdullah II Jordan dan Menteri Luar Negeri Ayman Safadi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.