Israel telah melampaui Hitler dalam melakukan jenayah – Erdogan

(SeaPRwire) –   Pemimpin Turki menuduh Israel melakukan jenayah lebih teruk daripada Hitler – membunuh 14,000 kanak-kanak di Gaza

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menuduh Israel melampaui Adolf Hitler dengan membunuh 14,000 kanak-kanak di Gaza.

Berucap kepada mesyuarat ahli-ahli parti keadilan dan pembangunan (AK)nya di parlimen Turki, Erdogan berkata isu Palestin memberi makna kepada kehidupannya, menurut berita agensi Anadolu.

“Selagi Allah memberi saya hayat, saya akan terus mempertahankan perjuangan Palestin, dan akan menjadi suara rakyat Palestin yang tertindas,” kata pemimpin Turki itu.

Beliau juga membandingkan perjuangan Hamas dengan perang kemerdekaan Turki (1919-1922) dan mengingatkan ahli-ahli parlimen bahawa beliau telah berdiri untuk kumpulan militan Palestin itu pada Forum Ekonomi Sedunia 2009 di Davos, Switzerland.

“Apabila tiada orang lain akan bercakap, kami berdiri dan kata: ‘Hamas bukanlah pertubuhan pengganas, tetapi kumpulan perlawanan.’ Kami menyajikan peta di PBB menunjukkan bagaimana Israel secara beransur-ansur menduduki tanah Palestin selama 70 tahun lepas,” katanya.

Erdogan menuduh Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza dan Tebing Barat yang “merupakan tanda malu dalam sejarah manusia,” dengan “sokongan tanpa syarat” dari Barat.

Hampir 34,000 orang Palestin terbunuh di enklaf itu dalam masa enam bulan lepas, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan, manakala sebanyak 77,000 lagi cedera. Kerajaan Gaza yang dipimpin Hamas menyatakan kebanyakan mangsa adalah orang awam, walaupun tidak jelas daripada mana Erdogan mendapatkan angka kanak-kanak mati. Secara statistik, hampir separuh penduduk Gaza berusia di bawah 18 tahun, menurut beberapa laporan.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan Gaza itu menyerang kampung-kampung dan pangkalan tentera Israel berhampiran pada 7 Oktober tahun lepas. Jerusalem Barat telah menyatakan lebih 1,100 orang Israel terbunuh dan lebih 200 diambil tebusan dalam serangan itu, yang digambarkan sebagai salah satu yang terburuk dalam sejarah negara Yahudi itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan 85% penduduk enklaf itu telah dipindahkan dalaman dan menghadapi kekurangan akut makanan, air dan ubat-ubatan, manakala lebih separuh infrastruktur Gaza musnah atau rosak. Laporan khas Pertubuhan Hak Asasi Manusia PBB oleh Francesca Albanese menuduh Israel berniat melakukan genosid di enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.