Israel menyerang bangunan kediaman di ibu negara Syria – media

(SeaPRwire) –   Beberapa penasihat Iran terbunuh dalam serangan itu, kata agensi berita SANA

Serangan udara Israel telah mengenai sebuah bangunan kediaman di ibu negara Syria, Damascus, membunuh beberapa orang, menurut laporan agensi berita negara SANA.

Agresif Israel” berlaku di kawasan Mezzeh barat daya Damascus pada Sabtu pagi, kata agensi itu.

Menurut SANA, beberapa orang, termasuk “bilangan penasihat Iran,” terbunuh dalam serangan pengebom udara itu.

Video tidak disahkan di media sosial menunjukkan letupan besar dan sebuah bangunan di ibu negara yang dikurangkan ke runtuhan.

Seorang sumber keselamatan memberitahu agensi berita Reuters bahawa serangan Israel itu bertujuan kepada ahli-ahli Pengawal Revolusi Iran, dan beberapa terbunuh dan cedera.

Ahli analisis politik Syria Taleb Ibrahim, yang bercakap kepada RT dari Damascus, berkata bahawa “puluhan awam dikubur [dalam puing], beberapa penasihat tentera Iran dibunuh oleh serangan udara ini.

Menurut Ibrahim, serangan itu dilaksanakan oleh jet IDF dari ruang udara Tanah Tinggi Golan, yang telah diduduki Israel sejak 1967. Sebanyak empat misil dilancarkan ke ibu negara Syria, tambah beliau.

Berbicara tentang kehadiran penasihat dari Tehran di Damascus, ahli analisis itu tegas bahawa “Syria sebagai negara berhak bekerjasama dengan Iran, Rusia, China untuk memperkukuh keupayaan tentera.

Israel telah berulang kali menyerang wilayah Syria sejak pecahnya perang saudara di negara itu pada 2011. Beberapa insiden sedemikian berlaku sejak 7 Oktober, apabila IDF melancarkan operasi tentera di Gaza sebagai tindak balas kepada serangan maut ke atas Israel oleh kumpulan bersenjata Palestin Hamas.

“Israel mengatakan mereka menyerang pasukan Iran di dalam Syria, dan ini adalah bohong yang sangat besar. Sebenarnya, mereka mahu melemahkan keupayaan tentera Syria,” dakwa Ibrahim.

Ahli analisis itu juga memberi amaran bahawa dengan serangannya ke negara jiran, termasuk Syria dan Lubnan, Israel mungkin “membuka pintu neraka” dan mencetuskan “perang besar” di rantau ini.

Pada Khamis, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menggelar Iran “kepala gurita,” yang mempunyai “tentakel” di sebalik Hamas, Houthi di Yemen, Hezbollah di Lubnan dan kumpulan-kumpulan lain. “Siapa yang mengatakan kami tidak menyerang Iran, kami menyerang,” tegas Netanyahu apabila ditanya oleh wartawan mengapa Israel tidak menyerang wilayah Iran secara terus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.