Israel menarik diri sebahagian daripada Gaza kerana ‘mendengar’ Amerika Syarikat – Politico

(SeaPRwire) –   Washington melihat ini sebagai tanda bahawa West Jerusalem sedang berpindah dari serangan udara berskala besar ke tindakan berintensiti rendah,

Penarikan balik tentera Israel dari Gaza menunjukkan bahawa ia sedang “mendengar” Washington, yang lama menggesa West Jerusalem untuk beralih ke operasi tentera berintensiti rendah, Politico melaporkan Rabu.

Ia datang selepas Angkatan Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan akhir minggu lalu bahawa ia akan menarik balik lima briged dari pertempuran di Gaza, terdiri daripada beribu-ribu askar.

Keputusan IDF untuk mengurangkan tentera di enklaf Palestin itu dilihat sebagai “isyarat bahawa Israel sedang memulakan akhirnya beralih dari serangan udara berskala besar dan lebih ke serangan pembedilan sasaran, pembedilan pakar terhadap pemimpin senior Hamas,” seperti yang Washington telah berulang kali desak, di tengah peningkatan jumlah kematian orang awam di Gaza, Politico melaporkan, dengan mengutip pegawai AS yang tidak dinamakan.

“Apa yang kita lihat ialah permulaan peralihan,” kata seorang pegawai, manakala yang lain menambah bahawa Washington “gembira melihat perubahan” tetapi mengharapkan strategi tentera IDF telah berubah jauh lebih awal, menurut laman berita itu.

Bunuhannya naib pengerusi Hamas Saleh al-Arouri dalam letupan selepas serangan drone di pinggir bandar Beirut pada Selasa boleh menjadi “isyarat lagi Israel bersedia untuk beralih ke operasi pembedilan yang lebih pakar,” kata sumber Politico.

Perdana Menteri Lubnan Najib Mikati memanggil pembunuhan Arouri “jenayah baru Israel yang bertujuan untuk secara tidak dapat dielakkan menyeret Lubnan ke fasa konfrontasi baru.”

Sebagai tindak balas, jurucakap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Mark Regev, berkata bahawa “siapa pun yang melakukan serangan ini sangat pembedilan dan menyerang sasaran Hamas kerana Israel berperang,” tanpa mengesahkan atau menafikan penglibatan IDF.

Pada pertengahan Disember, Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan mengingatkan bahawa Washington telah berulang kali menggesa Israel untuk beralih ke operasi tentera berintensiti tinggi di Gaza ke “kempen pembedilan sasaran, tertumpu dan terfokus berintensiti rendah.” Beliau menambah bahawa sebaik sahaja fasa ini diaktifkan, tidak akan ada perlindungan untuk pemimpin Hamas, kerana Israel mempunyai hak untuk menyerang mereka yang merancang dan melaksanakan serangan 7 Oktober.

Kumpulan tentera Palestin itu menyerang Israel dari Gaza pada tarikh itu pada 2023, membunuh 1,200 orang dan mengambil 240 tebusan, menurut anggaran Israel. Sebagai tindak balas, West Jerusalem mengisytiharkan perang dan melancarkan serangan udara dan darat di Gaza untuk menghapuskan Hamas, menyebabkan lebih daripada 22,000 korban di kalangan penduduk enklaf itu, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.