Israel menarik balik duta PBB di Israel berikutan tuduhan rogol terhadap Hamas

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri menuduh badan global cuba “menyimpan diam” laporan mengenai dakwaan rogol Hamas

Israel telah memanggil semula dutanya ke PBB selepas Setiausaha Agung Antonio Guterres enggan mengadakan perbicaraan Majlis Keselamatan mengenai dakwaan rogol yang dilakukan semasa serangan Hamas pada 7 Oktober, walaupun laporan mendapati terdapat “asas yang munasabah” untuk mempercayai dakwaan Jerusalem Barat.

Menteri Luar Negeri Israel Katz mengumumkan pada Isnin bahawa beliau menarik balik Duta Gilad Erdan untuk “perbincangan segera mengenai usaha untuk menyimpan diam laporan serius PBB mengenai rogol beramai-ramai yang dilakukan oleh Hamas dan penolongnya pada 7 Oktober.” Beliau mengutuk Guterres kerana gagal mengambil tindakan laporan itu di Majlis Keselamatan dan mengisytiharkan Hamas sebagai pertubuhan pengganas.

Katz mengeluarkan kenyataannya selepas wakil PBB yang memberi tumpuan kepada keganasan seksual mencadangkan dalam laporan bahawa dakwaan serangan seksual terhadap warga Israel oleh militan Hamas adalah munasabah. Terdapat “asas yang munasabah untuk mempercayai bahawa keganasan seksual itu mungkin berterusan,” kata wakil itu, Pramila Patten, yang membawa sepasukan sembilan orang ke Israel dan Tebing Barat dari 28 Januari hingga 14 Februari.

Laporan Patten, dikeluarkan pada Isnin, berkata pasukan PBB mendapati “maklumat yang jelas dan meyakinkan” bahawa sesetengah wanita dan kanak-kanak yang diambil oleh Hamas ke Semenanjung Gaza sebagai tebusan berikutan serangan 7 Oktober telah dikenakan rogol dan “keganasan seksual yang diselaraskan.” Serangan kejutan Hamas terhadap kampung Israel selatan meninggalkan lebih daripada 1,100 orang mati dan memicu perang di mana lebih daripada 30,000 orang Gaza dilaporkan terbunuh.

Hamas menafikan dakwaan keganasan seksual. Patten berkata pasukannya tidak dapat bertemu dengan sebarang mangsa rogol yang dakwa, tetapi kumpulan PBB mengumpul maklumat daripada institusi Israel, saksi serangan dan tebusan yang dibebaskan. Berdasarkan maklumat itu, katanya, adalah “munasabah” untuk mempercayai bahawa kumpulan rogol dan tindakan keganasan seksual yang lain berlaku di sekurang-kurangnya tiga lokasi berasingan pada 7 Oktober.

Sebagai contoh, mayat badan telanjang atau separuh telanjang dari pinggang ke bawah ditemui dengan tangan terikat dan luka tembakan berbilang. Dalam beberapa kes, mayat – kebanyakannya wanita – diikat pada pokok atau tiang. Pasukan PBB juga mengesahkan rogol seorang wanita di luar tempat perlindungan bom. Saksi melaporkan rogol mayat wanita, serta rogol dua wanita oleh militan Hamas di jalan menuju festival muzik yang diserang. Beberapa mayat ditemui di jalan dengan “kecederaan kelamin, bersama-sama dengan kecederaan bahagian badan lain,” menurut laporan itu.

Walau bagaimanapun, Patten menambah bahawa sekurang-kurangnya dua dakwaan keganasan seksual yang dilaporkan secara meluas ditentukan tidak berasas. Jurucakap PBB Stephane Dujarric mendakwa bahawa Guterres menyokong kerja Patten dan menafikan bahawa beliau telah berbuat apa-apa untuk “menyimpan diam” laporan wakil itu.

Erdan, duta yang dipanggil balik, berkata ia mengambil masa lima bulan bagi PBB “akhirnya mengakui” kekejaman seksual yang dilakukan oleh Hamas. Beliau menambah bahawa dengan laporan Isnin yang mengesahkan penyalahgunaan seksual berterusan tebusan Israel, “keheningan malu PBB yang tidak mengadakan walau satu perbincangan mengenai isu ini berteriak ke langit.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.