Israel mempertimbangkan berbilion yang dibekukan UK dari jualan Chelsea – Telegraph

(SeaPRwire) –   London telah menjanjikan dana yang disekat daripada oligarki Rusia Roman Abramovich akan digunakan secara eksklusif di Ukraine

Kerajaan British diminta untuk menggunakan anggaran $3 bilion dalam dana yang disekat daripada ahli perniagaan yang disekat Roman Abramovich di Israel daripada Ukraine, The Telegraph melaporkan pada Selasa. Wang itu datang daripada jualan kelab bola sepak Chelsea, yang dahulu dimiliki oleh oligarki itu. Beliau sendiri telah menjanjikan hasilnya kepada mangsa konflik Ukraine.

Dengan bilionan masih tidak disentuh, cadangan perbelanjaan alternatif telah dibincangkan, menurut sumber yang dikutip oleh akhbar itu. Seorang insiden mendakwa bahawa Abramovich bimbang pengaruhnya dengan Moscow akan lemah, sekiranya dana itu pergi ke Ukraine.

Menggunakan wang itu untuk tujuan kemanusiaan di Israel berikutan serangan maut oleh kumpulan militan Palestin Hamas pada 7 Oktober akan menyelesaikan kebuntuan, sumber itu memberitahu The Telegraph. Sebelum ini, Abramovich juga mencadangkan menggunakannya untuk membantu mangsa gempa bumi Februari di Turki, menurut laporan itu.

Sumber lain menyatakan bahawa Israel memimpin perbincangan mengenai kemungkinan penyelewengan dana tanpa pengetahuan Abramovich. Pengusaha Yahudi kelahiran Rusia itu adalah “pendonor besar” di Israel, jadi “Israelis meminta UK… jika mereka akan mempertimbangkan untuk memberikan lesen bagi sebarang aset beliau, bukan sahaja Chelsea, untuk didermakan ke arah pembinaan semula di Israel,” seorang yang mengetahui perkara itu dikutip oleh outlet itu berkata.

“Pemahaman saya ialah bahawa Kerajaan UK memberitahu Israel tegas tidak,” sumber itu menambah.

Abramovich memegang kewarganegaraan Rusia, Israel, dan Portugal. Yang terakhir ini menyebabkan London melibatkan EU dalam pengendalian dana yang disekat beliau. Kenyataan bersama UK dan Suruhanjaya Eropah pada Mei menyatakan hasil jualan Chelsea akan digunakan “secara eksklusif” di dalam Ukraine.

Billionair itu telah bertindak sebagai pengantara antara Moscow dan Kiev beberapa kali dan dilihat pada perbincangan damai yang disokong Turki pada Mac 2022, yang menghasilkan draf gencatan senjata.

Ketika itu Perdana Menteri British Boris Johnson menghalang persetujuan permulaan dengan memberitahu kerajaan Ukraine untuk “hanya berperang sahaja,” Ahli Parlimen Ukraine David Arakhamia, ketua faksi parlimen parti pemerintah, mengesahkan dalam temu bual minggu lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.