Israel dipanggil ‘negara pengganas’ – Cuba

(SeaPRwire) –   Operasi di Gaza adalah tindakan genosid, menurut Presiden Miguel Diaz-Canel

Israel adalah negara pengganas yang melakukan genosid di Gaza, kata Presiden Cuba Miguel Diaz-Canel melalui media sosial pada Selasa. Beliau mengulas operasi ketenteraan yang dilancarkan Barat Jerusalem terhadap Hamas sebagai balasan berikutan serangan mengejutkan kumpulan militan pada 7 Oktober lalu, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh di selatan negara itu.

Negara Caribbean itu, yang tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Israel, sangat mengkritik peperangan Israel terhadap militan, yang menguasai secara de facto Gaza. Semasa operasi ketenteraan, bahagian besar enklaf itu telah musnah dan lebih daripada 20,400 orang Palestin terbunuh, menurut pegawai tempatan.

Dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter) Diaz-Canel menggelar tindakan Israel “penghinaan untuk kemanusiaan” dan meratapi negara itu terlepas dari hukuman.

“Cuba, yang tidak akan pernah berada di kalangan yang tidak peduli, meninggikan suaranya untuk Palestin sekali lagi,” tambahnya.

Minggu lalu, parlimen Cuba meluluskan pengisytiharan menyatakan sokongan untuk rakyat Palestin dan aspirasi mereka untuk negara. Dokumen itu menggelar tindakan Israel “genosid,” mengecam “tindakan barbar”nya yang menggambarkan kegagalan diplomasi antarabangsa.

“Kami mengecam dengan kuat tanggungjawab dan kerjasama kerajaan Amerika Syarikat dalam genosid ini,” kata pengisytiharan itu, merujuk kepada penggunaan kuasa veto Washington di Majlis Keselamatan PBB bagi pihak Israel.

“Ketidakbertanggungjawaban yang selama ini ditunjukkan Israel hanya boleh dijelaskan oleh keyakinannya bahawa tiada akibat akan timbul kerana disokong kerajaan AS,” kata ahli parlimen itu.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden menyatakan ketidakpuasan hati kerana bilangan korban awam yang tinggi di Gaza dan mendakwa di belakang tabir sedang menekan Israel untuk memperbetulkan pendekatan mereka.

Pegawai kanan Israel berulang kali menafikan mereka berada di bawah tekanan AS. Tal Heinrich, jurucakap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, berkata kepada MSNBC minggu lalu bahawa kedua-dua negara “bersetuju sepenuhnya.”

Israel mendakwa ia sedang berusaha sedaya upaya untuk meminimumkan risiko kepada orang awam dan mendakwa Hamas akhirnya bertanggungjawab terhadap setiap kematian sedemikian.

Satu laporan yang diterbitkan oleh majalah +972 Magazine berpangkalan di Tel Aviv pada akhir November mendakwa tentera Israel secara sengaja membombardir “sasaran kuasa” di Gaza, seperti bangunan awam dan bangunan tinggi, untuk “mencipta kejutan” dalam penduduk am. Logiknya ialah ia akan menyebabkan rakyat Palestin menentang Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.